OMS: Cel puţin 8.768 de persoane au murit din cauza gripei A/H1N1 în lume

Virusul gripal A/H1N1 a provocat moartea a "cel puţin 8.768" de persoane în 207 de ţări şi teritorii, potrivit bilanţului întocmit vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

26 afișări
Imaginea articolului OMS: Cel puţin 8.768 de persoane au murit din cauza gripei A/H1N1 în lume

OMS: Cel puţin 8.768 de persoane au murit din cauza gripei A/H1N1 în lume

Gripa A/H1N1 este în declin în America de Nord, regiunea din lume cea mai afectată de la apariţia acestui virus în primăvară, potrivit bilanţului OMS.

"Activitatea bolii a atins un punct culminant şi este în declin în America de Nord" (Mexic, Statele Unite şi Canada), anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. "Atât în Canada, cât şi în Statele Unite, circulaţia virusului este în continuare activă şi răspândită din punct de vedere geografic. Totuşi, activitatea maladiei pare a-şi fi atins punctul culminant în ultimele trei sau patru săptămâni", potrivit Organizaţiei.

Până în prezent, virusul a ucis "cel puţin 8.768" de persoane în 207 de ţări şi teritorii, un bilanţ în creştere cu 942 de decese faţă de săptămâna trecută, potrivit OMS.

Continentul american rămâne de departe cel mai afectat, înregistrând 5.878 de decese. Este urmat de regiunea Asia-Pacific unde 1.472 de persoane au murit din cauza gripei A/H1N1 şi Europa cu "cel puţin 918" decese. De asemenea, virusul a provocat 108 decese în Africa.

Pe continentul european ritmul răspândirii bolii este cel mai rapid, dar a avut o scădere considerabilă, după ce numărul morţilor a înregistrat într-o săptămână o creştere de 85 la sută la precedentul bilanţ, publicat vinerea trecută.

În Europa occidentală şi de nord, boala continuă să se răspândească, dar "şi-a atins punctul culminant sau este pe cale de a-l atinge", informează OMS.

Apogeul a fost depăşit în Belgia, Islanda, Irlanda, Olanda, Norvegia, dar şi în Irlanda de Nord şi în Ţara Galilor.

"Activitatea bolii şi-a atins apogeul sau a stagnat în Spania, Portugalia, Italia, Suedia şi în Danemarca", potrivit organizaţiei. Acesta este cazul şi în Ucraina, Belarus, Bulgaria şi în Republica Moldova.

Transmiterea virusului gripal "continuă să se intensifice în Europa centrală şi în regiuni din Asia centrală, orientală şi meridională", a avertizat organizaţia, menţionând "regiuni din Rusia", Kazahstanul, Kîrgîzstanul, Uzbekistanul, dar şi Iranul şi Irakul. "Activitatea a ajuns probabil un apogeu în Israel, Iordania şi în Afganistan", adaugă OMS.

În Asia, "o intensificare a activităţii bolilor gripale şi respiratorii a fost constatată în sudul Chinei şi în Japonia", cât şi în nord-vestul Indiei, în Nepal, Sri Lanka şi în Cambodgia. Activitatea virusului este în schimb în scădere în nordul Chinei.

De la apariţia virusului A/H1N1, cazuri de mutaţie "D222G" ale virusului au fost semnalate în Norvegia, Brazilia, China, Taiwan, Finlanda, Franţa, Italia, Japonia, Mexic, Spania, Ucraina şi în Statele Unite, potrivit OMS.

Circa o sută de cazuri de rezistenţă la oseltamivir (moleculă a Tamiflu, medicamentul cel mai administrat împotriva gripei A/H1N1) au fost depistate în lume.

"Toate aceste virusuri au demonstrat aceeaşi mutaţie H275Y, dar rămân vulnerabile la zanamivir", o altă moleculă activă folosită împotriva virusului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici