ONU a decis cine va prelua funcţia de emisar al Naţiunilor Unite pentru Siria | FOTO

Diplomatul norvegian Geir Pedersen va prelua funcţia de emisar al Naţiunilor Unite pentru Siria, a transmis marţi secretarul general ONU, Antonio Guterres, Consiliului de Securitate, relatează site-ul agenţiei Reuters.

269 afișări
Imaginea articolului ONU a decis cine va prelua funcţia de emisar al Naţiunilor Unite pentru Siria | FOTO

Antonio Guterres: Diplomatul norvegian Geir Pedersen va prelua funcţia de emisar ONU pentru Siria

Mai multe surse diplomatice, care au vorbit în condiţii de anonimitate, au declarat că Pedersen, care în prezent este ambasadorul Norvegiei în China, a primit deja aprobarea celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU (Rusia, China, SUA, Franţa şi Marea Britanie). Anterior, Gier Pedersen a îndeplinit funcţia de ambasador al Norvegiei la ONU.

"În luarea acestei decizii, m-am consultat inclusiv cu Guvernul sirian. Domnul Pedersen va susţine părţile din Siria prin încurajarea unei soluţii politice credibile care întâlneşte aspiraţiile democratice ale oamenilor din Siria", a informat Guterres în scrisoarea adresată Consiliului de Securitate ONU.

În prezent, Naţiunile Unite depun eforturi pentru formarea unei comisii care să elaboreze o nouă constituţie în Siria.

De Mistura a informat Consiliul de Securitate ONU, vineri, că Siria vrea ca Naţiunile Unite să asigure condiţiile de elaborare a unei noi constituţii, fără a implica o a treia comisie.

Pedersen îl va înlocui pe Staffan de Mistura, care a anunţat recent că se va retrage din funcţia de emisar ONU pentru Siria la sfârşitul lunii noiembrie.

Staffan de Mistura a îndeplinit funcţia de emisar ONU pentru Siria în ultimii patru ani, fiind a treia persoană care a deţinut această funcţia încă de la izbucnirea conflictului sirian.

Predecesorii acestuia, fostul secretar general ONU, Kofi Annan şi diplomatul algerian Lakhdar Brahimi , au demisionat după ce discuţiile privind soluţionarea conflictului din Siria au ajuns în impas.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici