ONU acuză gruparea Statul Islamic de "epurare etnică şi religioasă" în Irak

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, i-a acuzat luni pe insurgenţii islamişti din gruparea Statul Islamic de "epurare etnică şi religioasă" în Irak şi a făcut apel la judecarea celor responsabili pentru eventuale crime împotriva umanităţii.

275 afișări
Imaginea articolului ONU acuză gruparea Statul Islamic de "epurare etnică şi religioasă" în Irak

ONU acuză gruparea Statul Islamic de "epurare etnică şi religioasă" în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Încălcări grave şi oribile ale drepturilor omului sunt comise în fiecare zi de Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) şi de grupările armate asociate. Ei vizează sistematic bărbaţii, femeile şi copiii în funcţie de apartenenţa lor etnică, religioasă sau sectară şi comit fără milă o epurare etnică şi religioasă în regiunile aflate sub controlul lor", a declarat Pillay într-un comunicat.

"Astfel de persecuţii ar putea constitui crime contra umanităţii", a adăugat ea, condamnând aceste "încălcări generalizate şi sistematice ale drepturilor omului".

"Toate părţile implicate în conflictul din Irak au responsabilitatea de a nu viza civilii sau bunurile cu caracter civil, de a lua toate măsurile de precauţie posibile pentru a proteja civilii de urmările ostilităţilor şi de a respecta, proteja şi satisface nevoile umanitare ale populaţiei civile", a continuat Pillay.

"Cer comunităţii internaţionale să se asigure că autorii acestor crime odioase nu rămân nepedepsiţi", a precizat ea.

Pe lângă epurarea etnică, Navi Pillay denunţă crimele, convertirile forţate, răpirile, abuzurile sexuale, sclavia, distrugerea lăcaşurilor religioase sau culturale importante şi asedierea unor comunităţi întregi din cauza apartenenţei lor etnice, religioase sau sectare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici