ONU ameninţă că va pleca din Haiti, pe fondul violenţelor legate de alegeri şi epidemia de holeră - Mediafax

ONU ameninţă că va pleca din Haiti, pe fondul violenţelor legate de alegeri şi epidemia de holeră

ONU a avertizat joi că reprezentanţii comunităţii internaţionale vor părăsi Haiti, dacă voinţa populară exprimată la scrutinul de duminică nu este respectată în ţară, unde cel puţin 12 persoane au fost omorâte în incidente violente legate de epidemia de holeră.

14 afişări
Imaginea articolului ONU ameninţă că va pleca din Haiti, pe fondul violenţelor legate de alegeri şi epidemia de holeră

ONU ameninţă că va pleca din Haiti, pe fondul violenţelor legate de alegeri şi epidemia de holeră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comunitatea internaţională se va retrage din Haiti, iar aceastăţară nu va mai beneficia de susţinerea şi resursele internaţionale,dacă voinţa populară nu este respectată", a avertizat EdmondMulet.

"Dacă voinţa poporului este respectată şi recunoscută deConsiliul Electoral haitian, nu va exista nicio problemă.Comunitatea internaţională se va angaja şi va ajuta noul Guvern săfacă faţă enormelor provocări", a promis diplomatul din cadrul ONU,în contextul în care ţara aşteaptă rezultatele primului tur alacestor alegeri contestate, de la 28 noiembrie.

 

Un grup de 12 candidaţi la preşedinţie continuă să cearăanularea alegerilor prezidenţiale şi legislative, marcate deincidente sângeroase şi, în opinia lor, de fraude în favoareacandidatului aflat la putere, Jude Celestin.

Publicarea rezultatelor primului tur al alegerilor este anunţatăla data de 7 decembrie.

În ţară domneşte un climat de tensiune, iar manifestaţiilepublice care cer plecarea preşedintelui în exerciţiu, Rene Preval,sunt, de-acum, interzise.

Exprimându-şi îngrijorarea faţă de criza post-electorală, Muleta reiterat un apel la calm, lansat de diplomaţii reprezentând ţăriprietene ale Haiti.

La Port-au-Prince, între 2.000 şi 3.000 de persoane au defilat,fără incidente, joi, la apelul candidaţilor la preşedinţie, carecer anularea scrutinului.

Anumiţi candidaţi, care au cerut, iniţial, anularea scrutinului,s-au alăturat, ulterior, procesului electoral, şi anume doifavoriţi în sondaje, Mirlande Manigat şi cântăreţul MichelMartelly, care au sugerat, la începutul săptămânii, că vor câştigaacest scrutin.

Partidul aflat la putere a recunoscut, marţi, că ar putea pierdealegerile.

Cel mai sărac stat din America, Haiti a fost devastat deun cutremur, în ianuarie, şi se confruntă, de la jumătatea luioctombrie, cu o epidemie de holeră, în care au murit 1.882 depersoane, potrivit ultimului bilanţ publicat joi deMinisterul Sănătăţii.

În plus, cel puţin 12 persoane au murit linşate, înultimele zile, într-o regiune din sud-vestul ţării, în legătură cuepidemia.

"Aproximativ 12 persoane, acuzate că au adus holera în regiuneacruţată, până atunci, au fost ucise cu lovituri de macetă şipietre, iar cadavrele au fost arse pe stradă", a declarat uninspector din cadrul poliţiei locale.

"Primul caz de linşaj a avut loc săptămâna trecută, iar deatunci avem cazuri în fiecare zi, dar şi tentative care eşuează", adeclarat Kesner Numa, procurorul oraşului Jeremie, capitaladepartamentului Grand'Anse. "Aceste persoane sunt acuzate devrăjitorie, legată de holeră. Potrivit mulţimii, ele ar fi semănato substanţă care propagă boala în regiune", a adăugat el.

De la declanşarea epidemiei de holeră, peste 84.000 de persoaneau fost internate în spitale şi centre de tratament contra holerei,pe întregul teritoriul ţării.

Haiti este, de asemenea, una dintre victimele recentelordezvăluiri ale WikiLeaks. O notă diplomatică americană, din iunie2009, relevă că preşedintele Preval a căutat să îşi "orchestreze"succesiunea, de teamă că va fi obligat să plece înexil.

Ţara s-a confruntat cu lovituri de stat, regimuri dictatorialeşi alegeri trucate, în istoria sa recentă. Mai mulţi lideri au fostconstrânşi să plece în exil, între care şi primul preşedinte alesdemocratic, Jean-Bertrand Aristide.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici