ONU avertizează asupra riscului de revenire a gripei aviare

Lumea riscă să se confrunte cu un nou apogeu al gripei aviare ca cel din 2006 dacă supravegherea şi controlul acestei boli nu vor fi consolidate la nivel mondial, a avertizat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu sediul la Roma.

828 afișări
Imaginea articolului ONU avertizează asupra riscului de revenire a gripei aviare

ONU avertizează asupra riscului de revenire a gripei aviare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Continuarea crizei economice internaţionale arată că există mai puţini bani disponibili pentru prevenirea gripei aviare de tip H5N1 sau a altor ameninţări de origine animală", a declarat Juan Lubroth, veterinar-şef în cadrul FAO, într-un comunicat.

"Chiar dacă toată lumea ştie că este mai bine să previi decât să vindeci, sunt preocupat deoarece guvernele, în condiţiile actuale, sunt incapabile să rămână pe poziţii", deplânge el.

Potrivit FAO, se impune o vigilenţă strictă în permanenţă, deoarece rezervoarele mari ale virusului H5N1 sunt încă prezente în unele ţări din Asia şi Orientul Mijlociu, unde boala a devenit endemică.

În absenţa unor controale adecvate, virusul ar putea să se propage uşor la nivel mondial, aşa cum s-a întâmplat în timpul apogeului din 2006. În perioada respectivă au fost afectate 63 de ţări.

Între 2003 şi 2011, boala a provocat moartea sau a determinat sacrificarea a peste 400 de milioane de păsări domestice şi a generat pierderi economice evaluate la 20 de miliarde de dolari.

La fel ca alte boli animale, H5N1 poate fi transmis la om. Între 2003 şi 2011, acest virus a infectat peste 500 de persoane şi a provocat moartea a peste 300, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În pofida bugetelor strânse, "trebuie să ne unim pentru a găsi împreună mijloacele de a asigura siguranţa alimentară mondială", subliniază Lubroth. "Costurile şi pericolele care rezultă din inacţiune ar fi prea ridicate", conchide el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici