ONU cere Israelului să plătească Libanului 856,4 milioane de dolari pentru mareea neagră din 2006

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite s-a pronunţat ca Israelul să plătească despăgubiri Libanului în valoare de 856,4 milioane de dolari pentru mareea neagră care a afectat Mediterana în timpul războiului împotriva Hezbollahului în 2006.

174 afișări
Imaginea articolului ONU cere Israelului să plătească Libanului 856,4 milioane de dolari pentru mareea neagră din 2006

ONU cere Israelului să plătească Libanului 856,4 milioane de dolari pentru mareea neagră din 2006 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezoluţia, care nu are caracter constrângător, a fost adoptată vineri cu 170 de voturi "pentru" şi şase "împotrivă". Rezoluţia cere Israelului "compensaţii rapide şi adecvate" în favoarea Libanului şi altor ţări afectate de deversarea a 15.000 de tone de petrol în mare în iulie 2006, provocată de bombardamentele israeliene asupra rezervoarelor centralei electrice din Jiyé, la sud de Beirut.

Israelul a denunţat imediat rezoluţia, pe care o consideră "părtinitoare".

Suma de 856,4 milioane de dolari a fost calculată ţinând cont de inflaţie începând din octombrie 2007, dată la care o estimare făcută de către secretarul general al ONU fixa suma de 729 milioane de dolari.

Potrivit Naţiunilor Unite, Libanul a fost prima victimă a mareei negre din 2006, care a afectat şi alte ţări riverane Mării Mediterane, precum Siria.

Deversarea de petrol "a avut consecinţe grave atât asupra mijloacelor de existenţă ale locuitorilor, cât şi asupra economiei Libanului", explică rezoluţia.

Israelul, Statele Unite, Australia şi Canada fac parte din cele şase ţări care au votat împotriva rezoluţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici