ONU cere Israelului să renunţe la evacuarea palestinienilor din Ierusalimul de Est: „Aceste acţiuni pot constitui crime de război”

  • Naţiunile Unite au cerut Israelului să pună capăt evacuărilor forţate a palestinienilor din Ierusalimul de Est.
  • Oficial ONU: „Facem apel la Israel să pună capăt imediat tuturor evacuărilor forţate."
  • 15 palestinieni au fost arestaţi peste noapte în urma ciocnirilor dintre forţele de securitate israeliene şi cei care protestau împotriva evacuării familiilor palestiniene.
432 afișări
Imaginea articolului ONU cere Israelului să renunţe la evacuarea palestinienilor din Ierusalimul de Est: „Aceste acţiuni pot constitui crime de război”

Foto: Profimedia

Naţiunile Unite au cerut vineri (7 mai) Israelului să pună capăt evacuărilor forţate a palestinienilor din Ierusalimul de Est, avertizând că acţiunile sale ar putea constitui „crime de război”.
 
„Facem apel la Israel să pună capăt imediat tuturor evacuărilor forţate", a declarat Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, în timpul unui briefing de presă de la Geneva şi preluat de Le Figaro.
 
Apelul vine după ce 15 palestinieni au fost arestaţi peste noapte în urma ciocnirilor dintre forţele de securitate israeliene şi cei care protestau împotriva evacuării familiilor palestiniene din Ierusalim, a spus poliţia. Ciocnirile au izbucnit într-un cartier din Ierusalimul de Est, în mijlocul unei bătălii cauzată de soarta familiilor palestiniene ameninţate cu evacuarea în favoarea coloniştilor israelieni.
 
„Dorim să subliniem că Ierusalimul de Est face încă parte din teritoriul palestinian ocupat, căruia i se aplică dreptul internaţional umanitar. Puterea ocupantă nu poate confisca proprietăţi private pe teritoriul ocupat," a precizat oficialul ONU, adăugând că transferul civililor de la puterea ocupantă pe teritoriul ocupat a fost ilegală în temeiul legii internaţionale şi „ar putea echivala cu crimele de război".
 
Tensiunile actuale se învârt în jurul problemei proprietăţii funciare a terenurilor pe care sunt construite mai multe case în care trăiesc patru familii palestiniene. La începutul acestui an, Curtea Districtuală din Ierusalim a decis în favoarea familiilor evreieşti care revendică drepturi de proprietate în acest cartier din Ierusalimul de Est, o zonă palestiniană ocupată şi anexată de Israel. Potrivit legislaţiei israeliene, dacă evreii pot dovedi că familia lor a locuit în Ierusalimul de Est înainte de războiul arabo-israelian din 1948, ei pot cere să li se restituie „dreptul la proprietate”. Cu toate acestea, nu există o astfel de lege pentru palestinienii care şi-au pierdut proprietatea în timpul războiului.
 
"Îi cerem în continuare Israelului să respecte libertatea de exprimare şi de întrunire, inclusiv a celor care protestează împotriva evacuărilor, şi să exercite cea mai mare reţinere în utilizarea forţei", a mai declarat Rupert Colville.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici