ONU confirmă că Rusia a doborât un avion fără pilot georgian

Misiunea ONU de Observare în Georgia a conchis că un avion de vânătoare rusesc a doborât o aeronavă fără pilot aparţinând Georgiei la sfârşitul lunii aprilie, deasupra regiunii separatiste georgiene proruse Abhazia.

28 afișări
Imaginea articolului ONU confirmă că Rusia a doborât un avion fără pilot georgian

ONU confirmă că Rusia a doborât un avion fără pilot georgian (Imagine: Mediafax Foto)

Elementele furnizate "conduc la concluzia că avionul aparţinea forţelor aeriene ruse", constată raportul Misiunii ONU de Observare în Georgia (MONUG).

Georgia acuză Rusia că a trimis la 20 aprilie un avion MiG 29 pentru a doborî una dintre aeronavele sale fără pilot, aflate în misiune deasupra Abhaziei, ceea ce Moscova a dezminţit permanent. Până în prezent Rusia nu a reacţionat în nici un fel faţă de acest raport.

Moscova acuză Georgia că alimentează tensiunile trimiţând avioane fără pilot în "zona interzisă", deasupra teritoriului abhaz, în timp ce autorităţile georgiene răspund că vor continua să îşi survoleze propriul spaţiu aerian.

Abhazia afirmă că a doborât deja în utlimele două luni şase avioane georgiene deasupra teritoriului său, incidente dezminţite de Georgia cu excepţia celui de la 20 aprilie.

Abhazia, care şi-a proclamat independenţa unilateral la începutul anilor '90 şi şi-a apărat-o cu arme în faţa Georgiei, este în centrul unei dispute puternice între Tbilisi şi Moscova, care o sprijină de facto.

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a evocat recent "riscul" unui război cu Rusia, din cauza susţinerii pe care Moscova o acordă separatiştilor georgieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici