ONU denunţă situaţia femeilor din regiunile aflate în război. „Nici în cele mai grave coşmaruri ale tale nu-ţi poţi imagina ce s-a întâmplat cu ele”

Războiul civil şi foametea au consecinţe „de neimaginat”, potrivit Subsecretarul general al ONU, care cere dreptate femeilor.

4711 afișări
Imaginea articolului ONU denunţă situaţia femeilor din regiunile aflate în război. „Nici în cele mai grave coşmaruri ale tale nu-ţi poţi imagina ce s-a întâmplat cu ele”

Subsecretarul general al Naţiunilor Unite (ONU), Amina Mohammed, nu are suficiente cuvinte pentru a descrie situaţia femeilor din regiunile de conflict din Etiopia. Întoarsă dintr-o călătorie în Tigray, Amhara, Afar şi Somalia, diplomatul a denunţat, vineri, 11 februarie, ororile prin care au trecut femeile şi a cerut dreptate.

„Femeile etiopiene, în general, au fost afectate în moduri de neimaginat” şi „nici în cele mai grave coşmaruri ale tale nu-ţi poţi imagina ce s-a întâmplat cu ele” , a declarat numărul doi al ONU în timpul unei conferinţe de presă, adăugând că a văzut victime ale „foametei” în timpul şederii sale, notează Le Monde.

Pentru aceste orori alimentate de război, „toată lumea este de vină” şi, în secolul  XXI, „este de neconceput ca o fiinţă umană să provoace [o asemenea suferinţă] altuia”, a mai spus Mohammed, evocând în special soarta unei tinere ce a fost violată în faţa fiului ei de 3-4 ani, iar acum este respinsă de soţ, de familie şi de societate.

„Trebuie făcută dreptate şi stabilite responsabilităţi. Când oamenii merg la război, se întorc şi sunt eroi, indiferent de rănile pe care le au, nu-i aşa? Dar femeile care sunt rănite, rănite în moduri inimaginabile, ele nu apar ca eroine. Sunt doar excluse. Acest lucru trebuie să înceteze ”, a conchis Amina Mohammed.

Conflictul dintre forţele guvernamentale etiopiene şi rebelii din Tigray din noiembrie 2020 a condus la uciderea a mii de vieţi şi a pus sute de mii de oameni într-o situaţie de foamete. Joi, 10 februarie, ONU a anunţat că trebuie să îşi reducă drastic operaţiunile umanitare din regiune, din cauza penuriei de combustibil şi numerar.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici