ONU: Migrarea personalului înalt calificat, o problemă tot mai mare a ţărilor în curs de dezvoltare

Migrarea personalului înalt calificat îngrijorează tot mai mult ţările în curs de dezvoltare, în special în sectoare-cheie ca sănătatea şi tehnologiile, au subliniat reprezentanţii acestor state joi, în cadrul Forumului Mondial al Migraţiei organizat de ONU în Mexic.

48 afișări
Imaginea articolului ONU: Migrarea personalului înalt calificat, o problemă tot mai mare a ţărilor în curs de dezvoltare

ONU: Migrarea personalului înalt calificat, o problemă tot mai mare a ţărilor în curs de dezvoltare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Timp de mulţi ani, israelienii înalt calificaţi, de exemplu, şi-au părăsit ţara, în special pentru (a merge) în sectorul tehnologiei de vârf în Statele Unite", se arată, cu titlul de exemplu, într-un document adresat Forumului, între altele, de Guvernele din Israel, Bangladesh, Maroc şi Portugalia.

În prezent, între 15.000 şi 20.000 de israelieni muncesc în domeniul acestor tehnologii în întreaga lume, în loc să dezvolte acest sector în ţara lor, subliniază documentul.

Ţările gazdă condiţionează, adesea, acordarea vizei de muncă de angajamentul reîntoarcerii în ţară pentru perioade foarte limitate, precizează documentul.

"Imigraţia selectivă va priva ţările de origine de un factor indispensabil dezvoltării lor, prin recrutarea personalului înalt calificat", a apreciat un oficial din cadrul Ministerului cubanez al Relaţiilor Externe, Ulises Fernandez.

"Este un motiv serios de îngrijorare în America Latină. Noile generaţii de medici peruani muncesc în Statele Unite", a declarat adjunctul ministrului peruan al Afacerilor Externe, Max de la Puente.

Perspectivele nu sunt total pesimiste, a apreciat un specialist francez, Jean-Baptiste Meyer, din cadrul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare (IRD), referindu-se la "formule de acorduri bilaterale".

"Reţelele din diaspora s-au organizat pentru ca personalul înalt calificat să colaboreze cu comunităţile de origine şi să transmită cunoştinţele de la locul de muncă", a precizat el.

"Aceştia sunt profesionişti transnaţionali, dublu loiali", a subliniat el, citând exemplul unor acorduri asupra mobilităţii profesioniştilor înalt calificaţi între India şi Danemarca.

Problema cu care se confruntă aceşti specialişti apare atunci când, în lipsa unor asemenea acorduri, ei sunt nevoiţi să "emigreze în umbra clandestinităţii", deoarece, în asemenea cazuri, "avem de-a face mai degrabă cu o risipire de personal înalt calificat, decât cu o migrare", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici