ONU stabileşte o reuniune de urgenţă cu privire la atacurile de la centrala nucleară din Zaporojie

Consiliul guvernatorilor din cele 35 de ţări ale organismului de supraveghere nucleară al ONU va organiza, joi, o reuniune de urgenţă la cererea Ucrainei şi a Rusiei, pentru a discuta despre atacurile asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

224 afișări
Imaginea articolului ONU stabileşte o reuniune de urgenţă cu privire la atacurile de la centrala nucleară din Zaporojie

Drone au atacat duminică instalaţia din sudul Ucrainei aflată sub control rusesc, cea mai mare centrală nucleară din Europa, lovind o clădire a reactorului, a arătat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, adăugând însă că siguranţa nucleară nu a fost afectată.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în repetate rânduri că au vizat Zaporojie, ambele părţi negând însă acest lucru.

Potrivit Reuters, într-o notă confidenţială adresată marţi statelor membre, preşedintele Consiliului a arătat că Ucraina şi Rusia i-au scris luni pentru a solicita o reuniune extraordinară.

"Prin prezenta, informez membrii Consiliului că se organizează o reuniune a Consiliului joi, 11 aprilie 2024, ora 13.00 GMT”, se arată în notă.

Este puţin probabil ca reuniunea să aducă claritate cu privire la cine se află în spatele atacurilor recente. De la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, Consiliul a adoptat patru rezoluţii prin care a condamnat acţiunile ruseşti împotriva instalaţiilor nucleare ucrainene. Cea mai recentă a fost luna trecută, prin care i s-a solicitat Rusiei să se retragă din Zaporojie.

Doar China s-a alăturat Rusiei în opoziţia faţă de aceste rezoluţii.

Pe de altă parte, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică nu a atribuit vina pentru aceste atacuri, dar a cerut ca acestea să înceteze. "Astfel de atacuri nesăbuite cresc semnificativ riscul unui accident nuclear major şi trebuie să înceteze imediat", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, după atacurile cu drone de duminică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici