Erupţia vulcanică din Noua Zeelandă: Şase dintre cele opt cadavre de pe Insula Albă au fost recuperate de autorităţi

Echipa militară din Noua Zeelandă care a aterizat vineri pe Insula Albă a recuperat şase din cele opt cadavre găsite în urma erupţiei vulcanice de săptămâna aceasta şi se pregătesc să le trimită înapoi în capitala Wellington, a informat poliţia neozeelandeză într-un comunicat, potrivit Reuters.

1267 afișări
Imaginea articolului Erupţia vulcanică din Noua Zeelandă: Şase dintre cele opt cadavre de pe Insula Albă au fost recuperate de autorităţi

Operaţiunea de recuperare a cadavrelor de pe Insula Albă din Noua Zeelandă a început

Operaţiunea cu risc ridicat de pe Insula Albă, situată la aproximativ 50 de kilometri în largul coastei de est a Insulei de Nord a Noii Zeelande a început după ora 6 dimineaţa (joi 1700 GMT), în ciuda riscului unei joi erupţii vulcanice.

„Şase corpuri au fost pregătite pentru a ridicate de pe Insula Albă şi procesul de transportare a acestora către HMNZS Wellington cu elicopterul a început”, a declarat comandantul Serviciului de Operaţiuni Naţionale, John Tims, în ultima sa declaraţie. HMNZS este o navă de patrulare off-shore din Wellington.

Vremea, starea mării şi condiţiile de pe insulă au fost bune, a anunţat poliţia, însă operaţiunea a durat mai mult decât era de aşteptat din cauza echipamentului de protecţie pe care echipa de recuperare îl purta.

„Vulcanul se comportă bine”, a declarat jurnalistilor adjunctul poliţiei, Mike Clement.

Vulcanul, o destinaţie turistică populară pentru excursii de o zi, a erupt luni, aruncând cenuşă şi nori de fum peste insulă. Numărul morţilor este de opt, cei aflaţi încă pe insulă sunt clasificaţi oficial ca dispăruţi până când vor fi identificaţi oficial.

Autorităţile din Noua Zeelandă vor reveni în curând pentru recupereare a două corpuri rămase pe insula vulcanică, anunţă ministrul australian de Externe.

Payne a declarat că echipa militară nu este în măsură să recupereze celelalte două corputi din cauza constrângerilor legate de echipament, dar echipa se va întoarce imediat ce se va putea.

Mmotivul pentru care cele două corpuri rămân pe insulă: "Datorită limitărilor echipamentelor şi necesităţii de a finaliza operaţiunea într-o anumită perioadă de timp".

"Autorităţile din Noua Zeelandă au indicat că vor reveni imediat ce este posibil", a dăugat Payne.

Pe insulă în momentul erupţiei se aflau 47 de turişti, dintre care 24 erau din Australia, nouă din Statele Unite, cinci din Noua Zeelandă, patru din Germania, două din China şi Marea Britanie şi unul din Malaezia.

Operaţiunea de recuperare a cadavrelor de pe Insula Albă din Noua Zeelandă a început

O echipă a armatei din Noua Zeelandă care efectuează o operaţiune de mare risc pentru a recupera cadavrele celor opt persoane decedate în urma erupţiei vulcanice din această săptămână a aterizat pe Insula Albă, a informat vineri poliţia neozeelandeză, potrivit Reuters.

Insula Albă, situată la aproximativ 50 de kilometri în largul coastei de est a Insulei de Nord din Noua Zeelandă, continuă să arunce cenuşă şi este „extrem de volatilă”, au transmis specialiştii, adăugând că ar putea erupe în orice moment.

"Echipa de salvare care a efectuat operaţiunea de a recupera cadavrele de pe Whakaari / Insula Albă a aterizat pe insulă", a declarat comandantul Operaţiunilor Naţionale, John Tims, într-un comunicat.

Whakaari este numele în limba maori a Insulei Albe.

Autorităţile s-au confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari din partea familiilor victimelor şi a comunităţii locale pentru a recupera cadavrele cât mai curând posibil. Recuperarea a fost întârziată în mod repetat, din cauza riscului pe care îl prezintă pentru cei implicaţi în operaţiune.

„Avem operatori pe insulă. Există multe lucruri care ar putea strica planul dat, deoarece nu controlăm toate circumstanţele”, a declarat reporterilor din Whakatane, comisarul adjunct al poliţiei, Mike Clement.

„Dar, deocamdată, planificarea este în curs de desfăşurare, iar în următoarele ore îşi vor îndeplini sarcina de a recupera cadavrele”, a adăugat acesta.

Şase cadavre ar putea fi găsite pe insula vulcanică şi ar exista posibilitatea „foarte limitată” de a le căuta pe celelalte două, a transmis joi poliţia.

Riscurile sunt încă mari - agenţia de ştiinţe geologice din Noua Zeelandă, GNS Science, a avertizat joi că riscul unei noi erupţii în următoarele 24 de ore ar fi de 50-60%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici