Opt din zece britanici ar dori menţinerea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor

Aproape opt din zece (79%) persoane chestionate în cadrul unui sondaj comandat de "Get Britain Out", un grup britanic antieuropean de lobby, doresc menţinerea restricţiilor impuse României şi Bulgariei, în contextul unor temeri privind venirea un val de imigranţi, relatează Express în pagina online.

477 afișări
Imaginea articolului Opt din zece britanici ar dori menţinerea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor

Opt din zece britanici ar dori menţinerea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Get Britain Out" apreciază că sondajul arată că britanicii vor să preia controlul asupra frontierelor ţării lor. "La nivelul tuturor partidelor, regiunilor şi grupurilor demografice, publicul cere Guvernului să menţină controlul asupra imigraţiei din România şi Bulgaria", a declarat Tim Aker, purtătorul de cuvânt al organizaţiei.

"Problema este că regulile privind libera circulaţie în UE permit oricui din Uniune să vină să trăiască în Marea Britanie", a subliniat el, adăugând că imigranţii sunt "eligibili" să primească locuinţe şi ajutoare sociale fără să fi contribuit la buget, iar premierul David Cameron nu poate renegocia legislaţia care le acordă aceste drepturi.

"Acest sondaj arată că poporul britanic vrea să ia înapoi controlul asupra frontierelor, iar singurul mod de a face acest lucru este ieşirea din UE", a subliniat Aker.

Express scrie că, potrivit sondajului realizat de ComRes, 89% dintre alegătorii cu vârste de peste 65 de ani se opun anulării restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor. Cea mai puternică opoziţie s-a înregistrat în Yorkshire şi Humberside, unde 88% dintre persoanele chestionate s-au pronunţat în acest sens. În West Midlands, 87% dintre cei chestionaţi se opun anulării restricţiilor, în partea de sud-est 82%, iar în Scoţia 81%, aduagă publicaţia.

De asemenea, 75% dintre alegătorii Partidului Laburist (opoziţie), şi 73% dintre cei ai Partidului Liberal-Democrat, care face parte din coaliţia guvernamentală alături de Partidul Conservator, se pronunţă împotriva "renunţării la controalele de frontieră" în privinţa celor două foste ţări comuniste, membre UE, potrivit publicaţiei.

Doar şapte la sută dintre cei chestionaţi susţin anularea restricţiilor, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014, adaugă Express, care nu oferă alte informaţii despre sondaj.

Preşedintele altui grup de lobby împotriva migraţiei, MigrationWatch, Sir Andrew Green, apreciază că "acest sondaj subliniază necesitatea ca Guvernul să analizeze foarte atent ceea ce poate fi făcut pentru a oferi asigurări că sistemul de ajutor social nu devine o atracţie suplimentară pentru imigranţii din România şi Bulgaria".

În opinia parlamentarului conservator Philip Hollobone, "acest sondaj arată că britanicii au o opinie clară cu privire la faptul că imigraţia se află deja la un nivel inacceptabil". "Un alt val de migrare va face situaţia şi mai dificilă", a subliniat el, îndemnând "Guvernul să recunoască amploarea îngrijorării publice şi să acţioneze de urgenţă în cadrul regulilor privind libertatea de mişcare (în UE) pentru a oferi asigurări că nu suntem inundaţi".

Potrivit liderului formaţiunii naţionaliste şi eurosceptice UK Independence Party (UKIP) Nigel Farage, "acest sondaj aproape că subliniază imposibilitatea ca (premierul britanic David) Cameron să negocieze un acord cu UE care să satisfacă poporul britanic. O ţară liberă decide cine poate şi cine nu poate să îi treacă frontierele", scrie Express.

Până în prezent, Guvernul britanic s-a abţinut să estimeze câţi români sau bulgari ar putea veni în Marea Britanie începând din ianuarie 2014, după anularea restricţiilor. În vederea limitării migrării, o opţiune analizată ar fi trimiterea înapoi a imigranţilor care nu au loc de muncă, iar alta solicitarea ca imigranţii să demonstreze că se pot întreţine financiar pe o perioadă de şase luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici