Oraşul Jakarta se confruntă cu inundaţii de amploare

Capitala Indoneziei, Jakarta, se confruntă cu cele mai mari inundaţii din istoria sa, în condiţiile în care apele tulburi au ajuns până la nivelul taliei, mii de vehicule au fost inundate şi până şi preşedintele a fost nevoit să-şi suflece pantalonii pentru a ajunge la palatul său.

285 afișări
Imaginea articolului Oraşul Jakarta se confruntă cu inundaţii de amploare

Oraşul Jakarta se confruntă cu inundaţii de amploare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Jakarta este inundată", a observat cu perspicacitate preşedintele Susilo Bambang Yudhoyono, cu pantalonii suflecaţi până la genunchi, şi cu picioarele cufundate în apa care a inundat curtea palatului prezidenţial.

Nu departe, ambasadele Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, precum şi numeroase hoteluri de lux sau zgârie-norii din cartierul financiar au fost cuprinse de ape.

Mii de maşini au fost blocate de la începutul zilei şi au fost adesea abandonate de proprietari. Curajoşii taximetrişti de "ojek" (taxiuri-motocicletă) au încercat să circule prin apele tulburi, acolo unde acestea nu depăşesc ghidonul.

În puţinele cartiere rămase neinundate, traficul este blocat pe lungimi de kilometri, în această capitală cu o populaţie de peste 20 de milioane de locuitori, unde circulaţia este infernală şi în afara unei asemenea calamităţi.

Întregul oraşul rămâne paralizat şi numeroase birouri goale, fără niciun angajat.

"Sper că nu vor exista victime", a declarat preşedintele Yudhoyono, înainte de a merge să-şi usuce picioarele.

Miercuri seara, bilanţul indundaţiilor a fost de doi morţi, printre care un copil care a fost luat de ape şi zeci de mii de persoane rămase fără adăpost. Joi, serviciile de securitate erau incapabile să furnizeze un număr complet.

Nivelul de alertă este la cotă maximă, iar situaţia "s-ar putea agrava", a avertizat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale de gestiune a catastrofelor, Sutopo Purwo Nugroho. "Jakarta este asediată de ape" a susţinut el într-un interviu acordat AFP.

Nu a trecut mult până ca indonezienii să-şi pună în valoare binecunoscutul lor umor. Intersecţiile au fost transformate în lacuri, se amuză făcând fotografii în apele până la nivelul taliei, în timp ce bărci pneumatice circulă pe străzile semaforizate.

Jakarta cunoaşte în fiecare an indundaţii în perioada sezonului ploios (noiembrie - aprilie), însă cele de anul acesta au reprezentat un record.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici