Orban, Meloni şi Le Pen ar putea bate palma pentru formarea unui supergrup suveranist în viitorul Parlament European. Grupul l-ar putea depăşi pe cel al Social-Democraţilor

Apelul lui Marine Le Pen către premierul italian Giorgia Meloni de a forma un supergrup de dreapta în viitorul Parlament European a primit sprijinul unuia dintre cei mai importanţi naţionalişti europeni: Viktor Orbán.

Urmărește
1180 afișări
Imaginea articolului Orban, Meloni şi Le Pen ar putea bate palma pentru formarea unui supergrup suveranist în viitorul Parlament European. Grupul l-ar putea depăşi pe cel al Social-Democraţilor

Orban, Meloni şi Le Pen ar putea bate palma pentru formarea unui supergrup suveranist în viitorul Parlament European. Grupul l-ar putea depăşi pe cel al Social-Democraţilor

Într-un interviu acordat săptămânalului francez Le Point, premierul ungar a declarat că „viitorul taberei suveraniste din Europa, şi al dreptei în general, se află acum în mâinile a două femei”, susţinând că, dacă lidera extremei drepte franceze şi liderul italian vor lucra împreună „în cadrul unui singur grup sau al unei coaliţii, vor fi o forţă pentru Europa”, relatează Politico.
 
Partidul lui Meloni, Fraţii Italiei, face parte în prezent din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) în Parlamentul European, în timp ce partidul lui Le Pen face parte din grupul Identitate şi Democraţie (ID).
 
În contextul în care se preconizează că partidele suveraniste vor creşte în alegerile europene din 6-9 iunie, Le Pen a lansat ideea unui singur grup care, a spus ea, ar putea deveni a doua forţă în Parlament după Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta şi în faţa Social-Democraţilor şi ar putea da Europei un impuls spre dreapta.
 
Iar Orbán împărtăşeşte viziunea lui Le Pen. Impulsul care ar rezulta dintr-un astfel de parteneriat „ar putea fi suficient pentru a remodela configuraţia dreptei europene, sau chiar pentru a suplini Partidul Popular European”, a spus el.
 
Propriul partid al lui Orbán, Fidesz, a părăsit PPE în 2021 şi a purtat discuţii pentru a se alătura ECR. Liderul ungar a declarat, însă, că Fidesz va cere ECR să îşi clarifice poziţia privind viitoarele relaţii cu partidul lui Le Pen - pe care ungurii îl favorizează - şi cu PPE, pe care Orbán l-a criticat ca fiind sub influenţa germană.
 
„În afară de numărul de locuri pe care le câştigă un anumit partid, cel mai important lucru, după părerea mea, va fi numărul de eurodeputaţi pregătiţi să meargă mai departe în războiul din Ucraina şi numărul celor care vor fi în favoarea încheierii acestuia”, a declarat Orbán, care s-a opus frecvent sancţiunilor europene împotriva Rusiei şi pachetelor de ajutor pentru Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici