Organizaţia Cooperării Islamice vrea să înscrie blasfemia ca delict în dreptul internaţional

Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), care grupează 57 de state, a anunţat, miercuri, că doreşte să înscrie blasfemia pe lista crimelor şi delictelor recunoscute în dreptul internaţional.

232 afișări
Imaginea articolului Organizaţia Cooperării Islamice vrea să înscrie blasfemia ca delict în dreptul internaţional

Organizaţia Cooperării Islamice vrea să înscrie blasfemia ca delict în dreptul internaţional (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Această iniţiativă se doreşte un răspuns al OCI la protestele furioase ce au urmat în multe ţări arabe după difuzatea pe internet a unui film islamofob turnat în Statele Unite şi după publicarea în Franţa a unor caricaturi ale profetului Mahomed, apărute în săptămânalul Charlie Hebdo, informează lemonde.fr.

Din 1999, OCI apără, în faţa Comisiei pentru drepturile omului din cadrul ONU, conceptul de "defăimare a religiilor". Potrivit jurnaliştilor de la Le Monde, această iniţiativă reprezintă un subterfugiu pentru a impune lumii întregi controversatul "delict de blasfemie". În fiecare an, ţările occidentale, cărora li se alătură cele din America Latină şi Africa, se opun cu fermitate acestei iniţiative, în numele libertăţii de expresie şi al dreptului internaţional.

Ekmeleddin Ihsanoglu, secretarul general al OCI, consideră însă că a sosit timpul ca statele din comunitatea internaţională să înceteze "să se mai ascundă în spatele pretextului libertăţii de expresie".

"Abuzurile deliberate, motivate şi sistematice comise asupra acestei libertăţi", consideră el, reprezintă un pericol pentru securitatea şi stabilitatea mondială.

Comisia pentru drepturile omului din cadrul OCI a declarat, totodată, că "intoleranţa crescândă faţă de musulmani" ar trebui să fie încetinită şi a solicitat alcătuirea "unui cod de conduită internaţional care să se aplice presei şi platformelor sociale, pentru a limita propagarea unor documente ce incită (la această intoleranţă, n.r.)".

Este puţin probabil ca OCI, care duce această campanie de peste zece ani, să îi convingă pe occidentali să se alăture cauzei lor, cu atât mai mult cu cât aceste state sunt profund îngrijorate de efectul represiv al legilor contra blasfemiei aflate în vigoare în anumite state musulmane precum Pakistanul, unde blasfemia este pasibilă cu pedeapsa cu moartea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici