Organizaţia teroristă Boko Haram se extinde teritorial în Nigeria, existând riscuri şi în Camerun

Reţeaua islamistă Boko Haram continuă să extindă controlul teritorial în Nigeria şi ar putea deschide un nou front spre Camerun, criza umanitară declanşată afectând milioane de oameni, relatează BBC News online.

381 afișări
Imaginea articolului Organizaţia teroristă Boko Haram se extinde teritorial în Nigeria, existând riscuri şi în Camerun

Organizaţia teroristă Boko Haram se extinde teritorial în Nigeria, existând riscuri şi în Camerun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit oficialilor nigerieni, aproximativ trei milioane de oameni sunt afectaţi de criza umanitară cauzată de atacurile insurgente produse în ultimii cinci ani.

Grupul Boko Haram (Educaţia Occidentală este Interzisă) este format din numeroase facţiuni care operează cu un grad larg de autonomie în regiuni din nordul şi centrul Nigeriei.

Institutul International Crisis Group (ICG) apreciază că există şase filiale ale Boko Haram, cea mai periculoasă fiind în statul nigerian Borno.

Imediat după ce Boko Haram a lansat insurecţia în anul 2009, serviciile de securitate nigeriene au proclamat victoria, omorând mii de combatanţi ai organizaţiei islamiste. Mulţi supravieţuitori au fugit în ţări precum Algeria, Sudan, posibil chiar Afganistan, unde au primit instruire militară. Ulterior, gruparea teroristă s-a relansat şi a început să adopte metode din ce în ce mai brutale.

Potrivit analiştilor, organizaţia teroristă islamistă are în prezent peste 9.000 de membri, inclusiv copii şi tineri recrutaţi cu forţa din satele cucerite.

Organizaţia teroristă este acuzată de acţiuni de extorsiune care vizează bănci, alte companii, oameni de afaceri şi politicieni, la care se adaugă răscumpărări pentru răpiri, obţinând astfel zeci milioane de euro.

Guvernul nigerian a instituit din 2013 starea de urgenţă în trei state grav afectate de insurecţia islamistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici