Osama ben Laden sfătuia Al-Qaida în Maghrebul Islamic să păstreze ostaticii francezi până la alegeri

Osama ben Laden a sfătuit în aprilie 2011 organizaţia Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) să "păstreze" ostaticii francezi "până la alegerile" din Franţa din 2012 şi, cel puţin, să nu-i ucidă "înainte de sfârşitul" războiului din Libia, se arată într-o scrisoare publicată joi.

293 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden sfătuia Al-Qaida în Maghrebul Islamic să păstreze ostaticii francezi până la alegeri

Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La 26 aprilie 2011, cu câteva zile înainte de moartea sa în cursul unei operaţiuni americane împotriva reşedinţei sale din Abbottabad, în Pakistan, liderul Al-Qaida i-a scris o scrisoare unui oficial al organizaţiei, Abu Abd al-Rahman, în care face observaţii despre Primăvara Arabă care afecta numeroase ţări musulmane.

"În ceea ce priveşte ostaticii francezi ai fraţilor noştri din Maghrebul islamic, vreau să avertizez asupra faptului că atmosfera după poziţia Franţei privind poporul libian nu permite autorizarea uciderii francezilor", scria ben Laden în una dintre cele 17 scrisori date publicităţii joi de Combating Terrorism Center (CTC) din SUA.

Uciderea ostaticilor ar avea un efect "negativ" în rândul populaţiilor musulmane, întrucât "majoritatea oamenilor îl susţin pe Sarkozy" şi intervenţia franceză contra regimului colonelului Muammar Kadhafi, care a început cu o lună înainte.

"Prin urmare, dacă trebuie să îi ucidem, acest lucru ar trebui făcut după sfârşitul evenimentelor din Libia", preconiza el.

Ben Laden sfătuia chiar păstrarea ostaticilor francezi "până la alegerile" prezidenţiale şi legislative din Franţa, din primăvara lui 2012.

"Dacă este dificil, ar trebui daţi la schimb jumătate dintre oameni şi păstraţi ceilalţi jumătate, cei mai importanţi", adăuga el.

AQMI ar trebui de asemenea să fixeze o "dată-limită" pentru negocierile privind eliberarea lor "pentru ca francezii să nu amâne schimbul până la alegeri", mai preciza el, recunoscând însă că "timpul rămas până la alegeri nu este atât de scurt".

Cinci francezi au fost răpiţi, alături de un togolez şi un malgaş, la 16 septembrie 2010, la Arlit, un loc de extragere a uraniului în nordul Nigerului. Ei erau majoritatea colaboratori ai grupurilor franceze Areva şi Satom. O femeie de naţionalitate franceză, malgaşul şi togolezul au fost eliberaţi în februarie 2011, iar ceilalţi sunt deţinuţi în continuare de AQMI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici