Osetia de Sud revine asupra anunţului conform căruia va face parte din Federaţia Rusă

Osetia de Sud, a cărei independenţă a fost recunoscută de Rusia în august, nu intenţionează să intre în componenţa Federaţiei Ruse, a declarat preşedintele acestei regiuni separatiste georgiene, Eduard Kokoiti, citat de Interfax, revenind asupra declaraţiilor făcute anterior.

37 afișări
Imaginea articolului Osetia de Sud revine asupra anunţului conform căruia va face parte din Federaţia Rusă

Osetia de Sud revine asupra anunţului conform căruia va face parte din Federaţia Rusă (Imagine: Mediafax/AFP)

"Am fost evident înţeles greşit. Nu avem intenţia de a renunţa la independenţa noastră, obţinută cu preţul sacrificiilor colosale, iar Osetia de Sud nu are intenţia de a intra în Federaţia Rusă", a precizat Kokoiti pentru Interfax.

Eduard Kokoiti declarase anterior, citat de Interfax şi RIA Novosti, că regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud va intra în Federaţia Rusă.

"Da, fără nici o îndoială, vom face parte din Rusia şi nu avem intenţia de a crea vreo Osetie independentă, deoarece Istoria aşa a fixat lucrurile, strămoşii noştri au făcut această alegere", afirmase el.

Preşedintele Osetiei de Sud a făcut acste declaraţii în cursul unui club de reflecţie, Valdai, organizat de Kremlin la Soci, în sudul Rusiei.

El a adăugat că această integrare se va face prin fuziune cu Osetia de Nord, regiune învecinată locuită de oseţi şi care face parte din Rusia.

În secolul al XVIII-lea, Imperiul Rus anexa Osetia după un război împotriva Turciei. După înfiinţarea URSS, Osetia a fost divizată în două entităţi autonome, una în nord, integrată în Republica Rusă, şi alta în sud, în Georgia sovietică.

Osetia de Sud şi-a proclamat independenţa faţă de Georgia după destrămarea URSS şi şi-a apărat-o cu ajutorul armelor, pronunţându-se apoi prin referendum pentru ataşarea ei la Osetia de Nord.

"După războiul din august, toată lumea înţelege că nu vom restitui niciodată aceste teritorii Georgiei", comenta marţi pe tema Osetiei de Sud şi Abhaziei redactorul-şef al revistei Rusia în politica mondială, Fiodor Lukianov.

"Tema cea mai aprinsă pe viitor va fi uniunea dintre Osetia de Sud şi Osetia de Nord în cadrul Rusiei. Nu mă îndoiesc că Osetia de Sud şi Osetia de Nord vor fi unite. Osetia de Sud nu este viabilă singură", a apreciat el.

În opinia lui Lukianov, această integrare a Osetiei de Sud în Rusia este "următoarea criză gravă" între Moscova şi Occident.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici