Ostatica americană Kayla Mueller ar fi fost oferită drept soţie unui combatant al Statului Islamic

Kayla Mueller, americanca ţinută ostatică de Statul Islamic şi al cărei deces a fost confirmat de familia sa în această săptămână, ar fi format un cuplu cu unul dintre combatanţii grupării, au declarat oficiali guvernamentali şi din cadrul serviciilor de informaţii din Statele Unite, relatează CNN.

490 afișări
Imaginea articolului Ostatica americană Kayla Mueller ar fi fost oferită drept soţie unui combatant al Statului Islamic

Ostatica americană Kayla Mueller ar fi fost oferită drept soţie unui combatant al Statului Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unul dintre oficialii citaţi a declarat că nu este clar dacă Mueller a fost constrânsă, vândută sau forţată să facă acest lucru. Informaţiile sugerează că Mueller ar fi putut fi dată unui combatant SI ca un fel de soţie, a declarat un oficial guvernamental.

Consiliul Naţional de Securitate a declarat însă că nu poate face o declaraţie în legătură cu acest caz deoarece aceasta ar însemna o încălcare a protocolului privind ostaticii americani.

"Informaţile publicate de presă cu privire la perioada petrecută de Kayla în captivitate sunt speculative şi nedovedite în acest moment", a declarat o purtătoare de cuvânt, Bernadette Meehan.

Părinţii lui Mueller au anunţat marţi că au primit confirmarea că fiica lor, capturată în nordul Siriei în 2013, a murit. SI a trimis familiei un mesaj privat la sfârşitul săptămânii cu informaţii despre moartea ei, a declarat Meehan. Mesajul a inclus fotografii, inclusiv una în care corpul neînsufleţit al tinerei era acoperit cu un giulgiu dar care dezvăluia suficient pentru ca familia şi medicii legişti să o identifice, a declarat un oficial american.

Informaţiile nu confirmă cum a murit Mueller, a declarat o sursă familiară cu acest caz.

Vineri, SI a declarat că Mueller, în vârstă de 26 de ani şi originară din Arizona, a fost ucisă într-o clădire lovită de un atac aerian iordanian la Rakka, unde se află capitala de facto a militanţilor în Siria. La momentul respectiv, gruparea nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale în afară de o clădire în ruină.

Fotografiile trimise la sfârşitul săptămânii arată contuzii pe faţa tinerei, dar nu este clar dacă rănile corespund cu decesul ei sub dărâmăturile clădirii, aşa cum susţine SI.

Membrii familiei susţin că SI i-a contactat în mai şi le-a oferit o dovadă că tânăra este în viaţă. Militanţii au ameninţat că o vor ucide dacă familia nu va plăti şapte milioane de dolari până la 13 august, potrivit unei surse apropiate familiei. Mai multe tentative de salvare şi negociere au eşuat în a obţine eliberarea lui Mueller, afirmă oficialii.

Negocierile dintre SI şi familie au inclus, la un moment dat un posibil schimb de prizonieri, în cadrul căruia Mueller să fie eliberată în schimbul lui Aafia Siddiqui, supranumită şi "Doamna Al-Qaida" şi deţinută într-o închisoare din Texas.

Orouba Barakat, o prietenă a lui Mueller, a declarat că a primit un clip audio făcut de tânără după ce a fost răpită. "Implora după ajutor. «Vă rog să încercaţi să mă ajutaţi, scoateţi-mă de aici. Sunt atât de bolnavă, sunt pe moarte»", a declarat ea.

Barakat, o jurnalistă siriană care s-a întâlnit cu Mueller în Turcia, a declarat că a ascultat cele 10-15 secunde de înregistrare la aproximativ trei luni după ce Mueller a fost răpită. Ea a încercat să o contacteze pe acesta pe Skype şi e-mail, dar nu a primit niciun răspuns.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici