Oxfam avertizează Kabulul să nu sacrifice drepturile femeilor pentru un acord de pace cu talibanii

Afganistanul şi susţinătorii săi nu trebuie să pună drepturile femeilor în balanţă cu obţinerea unui acord de pace cu talibanii, a apreciat organizaţia Oxfam într-un raport publicat luni.

101 afișări
Imaginea articolului Oxfam avertizează Kabulul să nu sacrifice drepturile femeilor pentru un acord de pace cu talibanii

Oxfam avertizează Kabulul să nu sacrifice drepturile femeilor pentru un acord de pace cu talibanii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peste 20 de sesiuni de discuţii preliminare între insurgenţii talibani, Guvernul afgan şi comunitatea internaţională au avut loc începând din 2005, fără prezenţa vreunei femei, constată Oxfam în raportul său intitulat "Behind Closed Doors" ("În spatele uşilor închise").

"Există temeri că drepturile femeilor ar putea fi uitate în cadrul unui acord de pace", potrivit raportului.

"Fiecare recunoaşte că doar eforturile de pace care includ şi protejează femeile au o şansă de reuşită pe termen lung", consideră Oxfam.

Ameliorarea drepturilor femeilor, după perioada talibană (1996-2001) s-a aflat în centrul preocupărilor comunităţii internaţionale care a cheltuit milioane de dolari în Afganistan.

Dar Afganistanul rămâne o ţară musulmană foarte conservatoare şi patriarhală, cu multe discriminări la adresa femeilor.

În timpul talibanilor, femeile nu puteau lucra şi nu puteau ieşi din casă decât dacă purtau un văl ce le acoperea integral şi erau însoţite de un bărbat. Educaţia era interzisă pentru fete.

Preşedintele Ashraf Ghani, care a preluat preşedinţia la 29 septembrie, este favorabil negocierilor cu talibanii. El a declarat, de asemenea, că va lucra pentru ameliorarea statutului femeilor.

"Cu noi negocieri de pace în curând, este momentul ca Guvernul afgan şi aliaţii lor occidentali să militeze pentru rolul femeilor în Afganistanul de mâine", a declarat John Watt, directorul Oxfam Afganistan.

Într-o ultimă manifestare a pericolului cu care se confruntă apărătorii drepturilor femeilor în Afganistan, deputata afgană Shukria Barakzai a fost vizată la 16 noiembrie de un atentat sinucigaş din care a scăpat nevătămată.

Constituţia afgană garantează egalitatea, dreptul la muncă şi educaţie pentru femei, dar aceste principii sunt dificil de aplicat.

Trupele combatante ale NATO vor părăsi ţara până la sfârşitul anului. În 2015, o forţă străină reziduală, de aproximativ 12.500 de militari, va rămâne în ţară pentru o misiune de asistenţă şi formare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici