Péter Szijjártó: Minorităţile maghiare din întreaga regiune încheie un an zbuciumat

Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei, a declarat, miercuri, că minorităţile maghiare din regiune încheie un an foarte zbuciumat, adăugând că maghiarii din Ucraina au cele mai mari dificultăţi din cauza noii legi a educaţiei din această ţară, relatează MTI.

569 afișări
Imaginea articolului Péter Szijjártó: Minorităţile maghiare din întreaga regiune încheie un an zbuciumat

Péter Szijjártó: Minorităţile maghiare din întreaga regiune încheie un an zbuciumat

În cadrul unui discurs susţinut în faţa Comisiei pentru Unitate Naţională a Parlamentului de la Budapesta, Szijjártó a precizat că minorităţile maghiare din întreaga regiune încheie un an zbuciumat. Ministrul ungar de Externe a dat exemplul comunităţii maghiare din Ucraina, despre care a spus că se confruntă cu cele mai mari dificultăţi din pricina noii legi a învăţământului din această ţară, pe care Guvernul Ungariei o consideră în continuare inacceptabilă.

De asemenea, Szijjártó a lăudat atitudinea de o ”corectitudine nemaiîntâlnită” a Uniunii Europene legată de formulările înaintate de Ungaria privind drepturile minorităţilor. Prima dintre aceste formulări afirmă că drepturile existente ale minorităţilor nu pot fi îngrădite, prin urmare nici cel la învăţământ în limba maternă în Ucraina. Celelalte două se referă la necesitatea de a consulta reprezentanţii minorităţilor înaintea tuturor deciziilor privitoare la acestea, respectiv de a implementa în totalitate poziţia Comisiei de la Veneţia prin care aceasta solicită amendarea noii legi a educaţiei din Ucraina.

Ministrul ungar de Externe i-a informat pe parlamentarii ungari despre pregătirile construcţiei unei căi ferate rapide între Budapesta şi Cluj-Napoca pentru care China arată un interes deosebit în sensul acordării de sprijin financiar şi tehnologic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici