Pacea în Ucraina pare tot mai îndepărtată după convorbirea telefonică dintre Trump și Putin

Publicat: 20 05. 2025, 09:28
February 15, 2025, Russia: (EDITOR'S NOTE: This image has been created by shooting a TV screen using multiple exposure in the camera) .In this photo illustration, shows the United States President Donald Trump and Russian President Vladimir Putin. A lengthy telephone conversation took place between Russian President Vladimir Putin and US President Donald Trump. The heads of state discussed issues related to artificial intelligence, the Middle East and energy. The main topic was the issue of a settlement in Ukraine. Donald Trump spoke in favor of an early cessation of hostilities and a peaceful solution to the problem. Vladimir Putin, for his part mentioned the need to eliminate the root causes of the conflict and agreed with Donald Trump that a long-term settlement can be achieved through peaceful negotiations. Both sides instructed their teams to begin negotiations ''immediately.'' The negotiations on the American side will be led by Secretary of State Marco Rubio, CIA Director John Ratcliffe, National Security Advisor Michael Waltz and Special Envoy Steve Witkoff. According to the latest information, an American delegation of high-ranking officials from the Trump administration has traveled to Saudi Arabia for talks with the Russian side. (Credit Image: © Artem Priakhin/SOPA Images via ZUMA Press Wire)

După discuție, Trump a anunțat că Ucraina și Rusia vor purta acum negocieri directe „așa cum numai ele pot” despre un armistițiu și încetarea războiului, în timp ce luptele continuă. Abordarea pare să se alinieze mai degrabă cu poziția Moscovei, care insistă pentru negocieri imediate privind un acord final, respingând propunerea Ucrainei și a partenerilor săi europeni pentru un armistițiu de 30 de zile care să permită începerea discuțiilor de pace, reiese dintr-o analiză CNN.

„Cred că Putin vrea să o facă… dacă aș crede că președintele Putin nu vrea să termine cu asta, nici măcar nu aș vorbi despre asta”, a declarat Trump în Biroul Oval.

SUA s-ar putea retrage din proces

Președintele american a sugerat, de asemenea, că SUA s-ar putea retrage din proces dacă nu se înregistrează progrese: „Vă spun, sunt implicate ego-uri mari, dar cred că se va întâmpla ceva. Și dacă nu se întâmplă, eu mă retrag și ei vor trebui să continue”.

Potrivit analizei CNN, comentariile președintelui american „au adăugat o nouă ambiguitate eforturilor de pace din ce în ce mai ineficiente” și „nu a făcut nimic pentru a contracara sugestia anterioară a vicepreședintelui JD Vance, potrivit căreia SUA ar putea pur și simplu să se spele pe mâini dacă nu se înregistrează progrese”.

Beth Sanner, fost director adjunct al serviciilor naționale de informații, a remarcat pentru CNN: „Am impresia că președintele nu a încercat deloc să-l preseze pe Putin. Este bine că au avut o discuție de două ore, dar ce avem în urma acesteia?”.

Ea a adăugat: „Este o convorbire pe care mi-e foarte greu să o interpretez altfel decât că Putin a obținut exact ceea ce voia”.

Sancțiuni mai severe împotriva Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a vorbit de două ori cu Trump luni, a subliniat într-o declarație pe X că este crucial ca „Statele Unite să nu se distanțeze de negocierile și de eforturile de pace, deoarece singurul care are de câștigat din asta este Putin”.

Zelenski a cerut sancțiuni mai severe împotriva Rusiei și a propus negocieri directe cu Moscova, dar cu participarea reprezentanților europeni și americani.

Trump a refuzat să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei, spunând: „Cred că există o șansă de a obține ceva, iar dacă faci asta, ai putea agrava și mai mult situația”.

El și-a exprimat din nou nemulțumirile cu privire la costul războiului din Ucraina, indicând că nu va urma exemplul administrației Biden în ceea ce privește ajutorul militar acordat Kievului.