Pachete suspecte destinate unor instituţii religioase din Chicago declanşează o alertă în SUA

Pachete suspecte găsite în Marea Britanie şi la Dubai au generat, vineri, alerte de securitate în Marea Britanie şi în Statele Unite, unde instituţiile religioase din zona Chicago au fost avertizate să îşi sporească vigilenţa.

83 afișări
Imaginea articolului Pachete suspecte destinate unor instituţii religioase din Chicago declanşează o alertă în SUA

Pachete suspecte destinate unor instituţii religioase din Chicago declanşează o alertă în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un prim pachet suspect a fost găsit în centrul de distribuţie a mărfurilor de pe aeroportul East Midlands din Marea Britanie. Iniţial postul de televiziune CNN a anunţat că pachetul a fost găsit la Londra, într-un avion care decolase din Yemen şi se îndrepta către Chicago.

Potrivit unei surse britanice, pachetul suspect a fost găsit în urma unei informaţii primite de serviciile de securitate, mai degrabă decât în urma unei verificări la întâmplare.

Potrivit Scotland Yard, avionul care venea din Yemen şi se îndrepta spre Statele Unite s-a oprit pe aeroportul East Midlands, iar încărcătura acestuia a fost examinată. Au fost efectuate teste şi mai multe obiecte au fost trimise pentru o "examinare ştiinţifică", a declarat poliţia.

Pachetul suspect, care conţinea un cartuş de imprimantă "modificat", nu avea materiale explozibile, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de securitate, dar această situaţie a determinat inspectarea atentă a avioanelor de transport de pe două aeroporturi americane - Newark, New Jersey şi Philadelphia, Pennyslvania. Autorităţile au verificat, de asemenea, un camion al companiei UPS la New York, dar nu au găsit nimic periculos.

Pachetul găsit în Marea Britanie avea praf alb peste tot, precum şi fire şi o placă de circuite ataşată, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de securitate. Potrivit BBC, nu este vorba despre o "bombă", dar obiectul respectiv era "un potenţial pericol".

Pachetul venea din Saana, Yemen, şi avea ca destinaţia Chicago, Illinois, a declarat sursa citată. Anchetatorii examinează un pachet similar în Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Ambele au fost trimise de o aceeaşi persoană din Yemen, prin firma de transport UPS, şi urmau să ajungă în Statele Unite, destinaţia fiind descrisă ca "extrem de sensibilă".

Potrivit unui purtător de cuvânt al FedEx, vineri dimineaţă, autorităţile din Emiratele Arabe Unite au confiscat un pachet suspect la un centru de procesare al acestei firme de curierat."Am blocat toate livrările care provin din Yemen. Compania cooperează în totalitate cu autorităţile în această problemă", a afirmat purtătorul de cuvânt al FedEx, Maury Lane.

În ultimele 24 de ore, oficiali din serviciile de securitate au fost informaţi de o persoană neidentificată că pachetele provenind din Yemen erau destinate unor sinagogi din Chicago, Illinois, potrivit unui jurnalist CNN.

Două dintre pachetele suspecte interceptate erau destinate unor instituţii religioase din Chicago, aşa că toate bisericile, sinagogile şi moscheile din zona Chicago au fost avertizate să îşi sporească vigilenţa, pentru a depista orice pachet suspect, a declarat agentul special al FBI Ross Rice.

"Am fost notificaţi în legătură cu acest lucru azi dimineaţă. Luăm în prezent măsurile de precauţie adecvate şi sfătuim sinagogile locale să facă la fel", a precizat o purtătoare de cuvânt a Federaţiei Evreieşti din zona metropolitană a oraşului Chicago, Linda Hasse.

În plus, preşedintele american Barack Obama a ordonat serviciilor de informaţii şi agenţiilor din Departamentele de Securitate Internă şi de Justiţie să ia măsuri pentru asigurarea securităţii ţării şi să stabilească dacă pachetele suspecte descoperite fac parte dintr-un complot terorist.

Oficialii americani cred că în spatele acestui complot se află Al-Qaida din Peninsula Arabă, în timp ce autorităţile din Yemen au deschis o investigaţie în legătură cu pachetul suspect trimis din această ţară către aeroportul East Midlands, în Marea Britanie.

Emiratele Arabe Unite confirmă interceptarea unui colet suspect provenind din Yemen

Autoritatea pentru aviaţie civilă din Emiratele Arabe Unite a confirmat interceptarea unui pachet suspect provenind din Yemen, într-un comunicat publicat vineri seara.

"Un colet suspect provenind din Yemen a fost interceptat. Acesta urma să fie încărcat la bordul unui avion Fedex care pleca spre Statele Unite", a explicat comunicatul, fără a preciza în care aeroport a fost interceptat pachetul.

Surse diferite afirmă că este vorba despre Dubai.

"Coletul respectiv a fost transferat la un laborator pentru a fi examinat", potrivit textului.

"Sunt contacte cu autorităţile pentru aviaţie civilă din Yemen, în Statele Unite şi Marea Britanie, iar rezultatele vor fi anunţate ulterior", potrivit textului.

Autoritatea a afirmat că măsurile de securitate în aeroproturile din Emirate sunt conforme normelor internaţionale, iar autorităţile veghează asupra securităţii pasagerilor şi avioanelor.

Statele Unite analizează posibila implicare a Al-Qaida din Yemen.

UPS suspendă livările provenind din Yemen

Compania americană UPS a anunţat vineri că a suspendat livrările provenind din Yemen, după descoperirea la Dubai şi în Marea Britanie, în avioane cargo aflate în tranzit către Statele Unite, colete suspecte provenind din această ţară.

"Deoarece problemele de securitate sunt de cea mai mare importanţă, UPS îşi suspendă imediat serviciile provenind din Yemen", a declarat compania într-un comunicat.

Un dispozitiv suspect, ascuns într-un cartuş de imprimantă, a fost descoperit la bordul unui avion cargo al UPS care se deplasa pe ruta Yemen-Chicago, în timpul unei escale în Marea Britanie, a anunţat CNN, citând surse din cadrul poliţiei.

Compania de curierat americană FedEx anunţase deja anterior că suspendă livrările provenind din Yemen.

"Autorităţile locale, în colaborare cu FBI (poliţia federală americană), au depistat un pachet suspect în sediile FedEx din Dubai", a declarat compania într-un comunicat.

"Încărcătura provenea din Yemen. În cadrul măsurilor de securitate sporite, FedEx a suspendat toate livrările provenind din Yemen", a adăugat compania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici