Pakistan: Talibanii din nord-vest ameninţă cu moartea fetele care vor la şcoală

Talibanii din valea Swat, din nord-vestul Pakistanului, le-au interzis fetelor să meargă la şcoală începând din ianuarie şi le-au ameninţat că le vor ucide pe toate cele care vor încălca acest ordin, au anunţat oficialii locali.

233 afișări
Imaginea articolului Pakistan: Talibanii din nord-vest ameninţă cu moartea fetele care vor la şcoală

Pakistan: Talibanii din nord-vest ameninţă cu moartea fetele care vor la şcoală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Interdicţia a fost decretată în această săptămână de un lider taliban local, Shah Durran, într-un mesaj difuzat de un post de radio ilegal din regiune, potrivit surselor citate.

"Aveţi timp până la 15 ianuarie pentru a nu vă mai trimite fiicelor la şcoală. Dacă sfidaţi acest avertisment, vă vom ucide fiicele", a declarat liderul talibanilor, potrivit unui oficial local.

"Avertizăm, de asemenea, şcolile că nu trebuie să primească nici o fată, dacă nu, le vom arunca în aer clădirile", a adăugat sursa citată.

Valea muntoasă Swat era până anul trecut o destinaţie turistică populară, aici aflându-se singura staţiune de ski din ţară.

Ea a devenit însă teren de confruntare după ce un lider religios radical, Maulana Fazlullah, care are legături cu mişcarea talibanilor pakistanezi, a iniţiat o campanie violentă pentru impunerea legii islamice (sharia).

Combatanţii talibani au distrus deja numeroase şcoli publice din această vale, potrivit locuitorilor, care înfiinţează şcoli pentru fete în propriile case.

Oficial, 1.580 de şcoli sunt în continuare înregistrate în valea Swat, altădată cunoscută pentru instituţiile sale şcolare de nivel înalt, a precizat un oficial din cadrul Ministerului pakistanez al Educaţiei, Naeem Khan.

Dar sectorul educativ a suferit mult din cauza violenţelor şi a confruntărilor dintre rebelii care au legături cu talibanii şi forţele de securitate pakistaneze.

Potrivit lui Khan, talibanii au distrus deja 252 de şcoli, dintre care "majoritatea mixte, în care băieţii şi fetele învăţau împreună" şi numai câteva şcoli sunt în continuare deschise la Mingora, principalul oraş din regiune.

În mai anul trecut, Guvernul a încheiat cu rebelii un acord în care se angajau să îşi retragă progresiv trupele şi să înfiinţeze un sistem judiciar islamic în schimbul încetării violenţelor, care nu a împiedicat însă continuarea acestora.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici