Pakistanezii i-au ajutat pe militanţi să organizeze atacul de la Kabul

Oficiali ai agenţiilor secrete americane susţin că membri ai serviciului pakistanez de informaţii au ajutat la plănuirea atacului sinucigaş cu bombă asupra ambasadei indiene de la Kabul, din iulie.

21 afișări
Imaginea articolului Pakistanezii i-au ajutat pe militanţi să organizeze atacul de la Kabul

Atacul asupra ambasadei indiene de la Kabul, soldat cu moartea a 54 de persoane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor oficiali americani, citaţi de publicaţia The New York Times, au fost interceptate convorbirile între agenţi secreţi pakistanezi şi militanţii care au organziat atacul de la 7 iulie, soldat cu moartea a 54 de persoane.

Este cea mai clară dovadă a faptului că ofiţerii de informaţii pakistanezi subminau în mod activ eforturile americanilor de a anihila grupările militanţilor din regiune, precizează publicaţia.

Oficialii americani neidentificaţi au mai declarat că noile informaţii indică faptul că membri ai serviciilor pakistaneze de informaţii (ISI) ofereau militanţilor detalii referitoare la campania americană împotriva acestora, permiţându-le să evite atacurile cu rachetă în zonele tribale din Pakistan.

ISI a menţinut relaţii cu grupările militante din zonele tribale, parţial pentru a contracara puterea Afganistanului, potrivit publicaţiei citate.

Oficialii americani cred că atacul asupra ambasadei Indiei a fost comis de membrii unei reţele conduse de Maulavi Jalaluddin Haqqani, ale cărui legături cu gruparea al-Qaida au permis reţelei să îşi reconstituie forţa în zonele tribale, potrivit The New York Times.

Oficialii americani presupun că acţiunile ofiţerilor ISI au fost aprobate de superiori. "S-au confirmat anumite suspiciuni potrivit cărora aceştia erau susţinuţi", explică un oficial al Departamentului de Stat, făcând referire la interceptări. "Au cam fost prinşi asupra faptului. În sensul că aceasta a fost o dovadă directă finală", a explicat el.

Publicaţia The New York Times a relatat miercuri că un oficial de rang înalt al CIA a mers la Islamabad pentru a cere mai multor oficiali pakistanezi de rang înalt explicaţii privind dovezile care indică legături între ofiţerii ISI şi militanţii care activează în zonele tribale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici