Palestina cere încetarea ocupaţiei israeliene printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU

Conducerea palestiniană cere Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie prin care să ceară încetarea, în următorii trei ani, a ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene, o iniţiativă care are puţine şanse de succes, a anunţat marţi reprezentanta OLP Hanan Ashrawi, relatează AFP.

304 afișări
Imaginea articolului Palestina cere încetarea ocupaţiei israeliene printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU

Palestina cere încetarea ocupaţiei israeliene printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebată care este calendarul, Ashrawi a precizat că este necesar ca această ocupaţie să înceteze "să spunem în trei ani".

Însă ea a recunoscut că Statele Unite vor opune imediat un vot de veto unui asemenea text. "Ştim că Statele Unite pot să recurgă la dreptul de veto în Consiliul de Securitate, iar noi încercăm să le convingem să asculte glasul raţiunii", a subliniat ea.

Hanan Ashrawi a evocat de asemenea posibilitatea ca rezoluţia să fie adoptată de către Adunarea Generală a ONU, fără să aibă, în acest caz, un caracter constrângător.

Ea a agitat din nou ameninţarea unei sesizări a Curţii Penale Internaţionale (CPI), la care Palestina are acces, în prezent, având în vedere statutul de stat observator non-membru la ONU, obţinut în 2012.

Această iniţiativă ar permite angajarea unei acţiuni judiciare împotriva reprezentanţilor israelieni cu privire la ofensivele Israelului în Fâşia Gaza.

Ashrawi nu a avansat însă o dată în vederea acestei iniţiative. "Vrem să traducem Israelul în faţa CPI", a declarat ea. "Nu avem un termen precis, dar avem un program de acţiune", a spus ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici