Panică în Rusia, după un anunţ eronat despre un accident chimic soldat cu zeci de morţi

Locuitorii regiunii Tiumen (Siberia) au fost cuprinşi de panică, vineri, la anunţarea unui accident chimic care s-a soldat cu 55 de morţi, după care au aflat că era vorba despre un exerciţiu organizat de Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă.

746 afișări
Imaginea articolului Panică în Rusia, după un anunţ eronat despre un accident chimic soldat cu zeci de morţi

Panică în Rusia, după un anunţ eronat despre un accident chimic soldat cu zeci de morţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Filiala regională a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat vineri dimineaţa pe site că o scurgere de clor într-un rezervor de apă s-a soldat cu 55 de morţi şi 163 de răniţi. Informaţia, care nu menţiona nicăieri că este vorba despre un exerciţiu, a fost preluată imediat de mai multe publicaţii.

Potrivit comunicatului oficial, un nor toxic se îndrepta către partea centrală a Tiumenului, un oraş cu peste 60.000 de locuitori, capitala unei regiuni cu peste 3,5 milioane de locuitori, în Siberia de Vest.

"Comunicatul a fost formulat eronat. Încercăm să clarificăm această situaţie. Am primit numeroase apeluri telefonice", a declarat pentru AFP un reprezentant al liniei roşii de la Tiumen a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.

Ministerul a anunţat imediat după aceea că este vorba despre un exerciţiu şi că situaţia descrisă în primul comunicat este doar scenariul acestui exerciţiu.

Redacţia de la Tiumen a tabloidului Komsomolskaia Pravda a anunţat că a fost "asaltată de apeluri telefonice din partea unor locuitori panicaţi, care au crezut că s-a întâmplat un lucru teribil".

"După un asemenea «exerciţiu» şi «scenariu» cu 55 de cadavre imaginare, putem să avem 55 de cadavre reale din cauza unor infarcte", a scris ironic într-un mesaj postat pe Twitter opozantul Aleksei Navalnîi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici