Papa Benedict vizitează locul atentatelor de la 11 septembrie

Papa Benedict al XVI-lea a vizitat duminică Ground Zero, locul din New York în care se afla World Trade Center, distrus în atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

9 afișări
Imaginea articolului Papa Benedict vizitează locul atentatelor de la 11 septembrie

Papa Benedict vizitează locul atentatelor de la 11 septembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Printre oaspeţi figurau 16 membri ai familiilor persoanelor ucise în momentul în care avioanele deturnate au lovit turnurile, patru rude ale celor care au murit încercând să salveze vieţi şi patru supravieţuitori ai atacurilor.

Papa s-a rugat pentru cele aproape 3.000 de victime ale atentatelor şi familiile lor, precum şi pentru încheierea duşmăniei şi a violenţelor. De asemenea, el s-a rugat şi pentru victimele atacului de la Pentagon şi cele aflate la bordul cursei United Flight 93 din Pennsylvania.

Suveranul Pontif a aprins apoi o lumânare şi a citit o rugăciune specială. "Dumnezeule al păcii (...) întoarce-i către calea Ta, a iubirii, pe cei ale căror inimi şi minţi sunt consumate de ură", a spus el.

"Fă ca aceia ale căror vieţi au fost cruţate să trăiască în aşa fel încât vieţile pierdute aici să nu fi fost pierdute în zadar. Linişteşte-ne şi consolează-ne, întăreşte-ne speranţa şi dă-ne înţelepciunea şi curajul de a munci fără încetare pentru o lume în care pacea adevărată şi dragostea domnesc între naţiuni şi în inimile tuturor".

Papa, îmbrăcat cu un veşmânt alb, a binecuvântat apoi locul cu apă sfinţită şi a intonat o rugăciune pentru cei morţi.

Pasajul care făcea referire la cei ale căror minţi sunt "consumate de ură" a generat controverse, întrucât unele persoane l-au interpretat ca o rugăciune pentru atacatorii care au deturnat avioanele, care au murit şi ei în cadrul atentatelor.

Oficialii de la Vatican nu au interpretat rugăciunea, dar au menţionat că, în trecut, Benedict le-a cerut radicaliştilor să renunţe la violenţe şi să recurgă doar la mijloace paşnice.

Luna trecută, liderul al-Qaida Osama ben Laden l-a acuzat pe Papa că face parte dintr-o "nouă cruciadă" împotriva Islamului, însă Vaticanul a respins acuzaţiile.

Suveranul Pontif a vorbit cu fiecare dintre cei 24 de invitaţi, unii dintre ei fiind catolici. Aceştia au primit ulterior cruciuliţe confecţionate din oţel rămas din structura World Trade Center şi inscripţionate cu cuvintele "Remembering 9-11" (Amintind de 11 septembrie).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici