Papa Francisc a afirmat că în Ucraina este un război, nu o "operaţiune militară specială" cum susţine Rusia

Papa Francisc a respins duminică afirmaţia Rusiei potrivit căreia desfăşoară "o operaţiune militară specială" în Ucraina, afirmând că ţara este lovită de război.

1069 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a afirmat că în Ucraina este un război, nu o "operaţiune militară specială" cum susţine Rusia

"În Ucraina curg râuri de sânge şi lacrimi. Aceasta nu este doar o operaţiune militară, ci un război care seamănă moarte, distrugere şi mizerie", a spus papa în discursul său săptămânal în faţa mulţimii adunate în Piaţa Sfântul Petru.

Cu toate acestea, aşa cum s-a întâmplat de-a lungul celor 11 zile de conflict, papa nu a condamnat public Rusia pe nume pentru invazia sa. În schimb, el a repetat apelul său la pace, la crearea de coridoare umanitare şi la o revenire la negocieri, potrivit Reuters.

"În această ţară martirizată, nevoia de asistenţă umanitară creşte de la o oră la alta", a spus papa, vorbind de la o fereastră care dădea spre piaţă. "Să lăsăm bunul simţ să prevaleze, să ne întoarcem la respectarea dreptului internaţional".

Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina o "operaţiune specială" şi nu un război şi spune că aceasta nu este concepută pentru a ocupa un teritoriu, ci pentru a distruge capacităţile militare ale vecinului său şi pentru a captura ceea ce consideră naţionalişti periculoşi.

În faţa Bazilicii Sfântul Petru s-au adunat mult mai mulţi oameni decât în mod normal pentru apariţia de duminică a papei, iar unii dintre ei au ridicat steaguri multicolore ale păcii, precum şi steagul albastru şi galben al Ucrainei.

"Sfântul Scaun este dispus să facă totul pentru a se pune în slujba păcii", a spus papa, adăugând că doi cardinali romano-catolici au mers în Ucraina pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie. "Războiul este o nebunie, vă rog să încetaţi", a spus papa.

Andriy Yurash, ambasadorul Ucrainei la Vatican, l-a lăudat pe papă pentru că a numit conflictul un război. "Sunt foarte, foarte fericit că a spus asta", a declarat el, la scurt timp după ce papa şi-a încheiat discursul. "Chiar dacă papa nu a rostit cuvântul <<Rusia>>, toată lumea ştie cine este agresorul care ne-a invadat şi cine a început acest război neprovocat", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici