Papa Francisc a dizolvat conducerea Cavalerilor de Malta

Papa Francisc a dizolvat sâmbătă conducerea Cavalerilor de Malta. Ordinul religios va avea o conducere provizorie înainte de alegerea unui nou Mare Maestru, potrivit Reuters.

14446 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a dizolvat conducerea Cavalerilor de Malta

Schimbarea, pe care Papa a emis-o printr-un decret, a venit după cinci ani de dezbateri aprinse în cadrul ordinului şi între unii membri de vârf ai vechii gărzi şi Vatican cu privire la o nouă constituţie despre care unii spun că ar slăbi suveranitatea acestuia.

Grupul, al cărui nume oficial este Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta, a fost fondat la Ierusalim în urmă cu aproape 1.000 de ani pentru a oferi ajutor medical pelerinilor din Ţara Sfântă.

În prezent, are un buget de mai multe milioane de dolari, 13.500 de membri, 95.000 de voluntari şi 52.000 de membri ai personalului medical care administrează tabere de refugiaţi, centre de tratare a drogurilor, programe de ajutorare în caz de dezastre şi clinici în întreaga lume. Ordinul a fost foarte activ în ajutorarea refugiaţilor ucraineni şi a victimelor războiului.

Nu are un teritoriu real, în afară de un palat şi mai multe birouri la Roma şi un fort în Malta, dar este recunoscut ca o entitate suverană cu propriile paşapoarte şi plăcuţe de înmatriculare. Are relaţii diplomatice cu 110 state şi statut de observator permanent la Naţiunile Unite, ceea ce îi permite să acţioneze ca parte neutră în eforturile de ajutorare în zonele de război.

Cardinalul Silvano Tomasi, delegatul special al Papei pe lângă ordin, a declarat reporterilor că noua constituţie a nu va slăbi suveranitatea ordinului. Dar, ca ordin religios, acesta trebuie să rămână sub autoritatea Vaticanului, a spus cardinalul Gianfranco Ghirlanda, membru al grupului de lucru care a pregătit noua constituţie aprobată sâmbătă de papă.

Francisc a convocat o adunare generală extraordinară pentru 25 ianuarie pentru a începe procesul de alegere a unui nou Mare Maestru. Ultimul Mare Maestru, italianul Giacomo Dalla Torre, a murit în aprilie.

„Sperăm că acest lucru va restabili unitatea în cadrul ordinului şi îi va creşte capacitatea de a sluji săracii şi bolnavii", a declarat Tomasi.

Tomasi şi locţiitorul Marelui Maestru, canadianul John Dunlap, vor conduce grupul până la adunarea generală. Se aşteaptă ca un nou Mare Maestru să fie ales până în martie, au declarat oficialii.

Conform constituţiei anterioare, cavalerii de top şi Marele Maestru trebuiau să aibă origine nobilă, lucru despre care reformatorii au spus că excludea aproape pe toată lumea. Noua constituţie elimină regula nobilimii, precum şi tradiţia ca Marii Maeştri să fie aleşi pe viaţă.

„Va fi mai democratic. Problema nobilimii a devenit acum secundară", a declarat Tomasi.

Viitorii Mari Maeştri vor fi aleşi pentru mandate de 10 ani, care vor putea fi reînnoite o singură dată, şi vor trebui să se retragă la vârsta de 85 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici