Papa Francisc, Abbas şi Peres s-au rugat pentru pace, la Vatican: "Este nevoie de mai mult curaj pentru pace decât pentru război"

Papa Francisc le-a cerut duminică palestinienilor şi israelienilor, dar şi tuturor popoarelor din Orientul Mijlociu să dea dovadă de "curaj" în favoarea păcii, afirmând că "este nevoie de mai mult curaj pentru pace decât pentru război".

684 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc, Abbas şi Peres s-au rugat pentru pace, la Vatican: "Este nevoie de mai mult curaj pentru pace decât pentru război"

Papa Francisc, Abbas şi Peres se roagă pentru pace la Vatican (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este nevoie de curaj pentru a spune da negocierii şi nu ostilităţii, da respectării acordurilor şi nu provocărilor, da sincerităţii şi nu duplicităţii", a afirmat Papa Francisc, în grădinile de la Vatican, în faţa preşedintelui israelian Shimon Peres şi celui palestinian Mahmoud Abbas.

"Lumea, a pledat el, este o moştenire pe care am primit-o de la strămoşii noştri şi este un dar pentru copiii noştri, copii care sunt obosiţi şi epuizaţi de conflicte şi doritori să vadă zorii păcii".

"Prea mulţi dintre fii au căzut, (devenind) victime nevinovate ale războiului şi violenţei (...). Este de datoria noastră de a face astfel încât sacrificiul lor să nu fie în van. Fie ca memoria lor să ne insufle curajul păcii, forţa de a apăra dialogul cu orice preţ, răbdarea pentru a construi zi de zi un cadru tot mai solid pentru a convieţui în respect şi în pace", a continuat el.

"Istoria ne învaţă că doar eforturile noastre nu sunt suficiente. Încă o dată, am fost aproape de pace, dar răul, prin diverse stratageme, a reuşit să o împiedice. Iată de ce suntem aici", a adăugat el.

"Daţi-ne curajul de a spune: fără război vreodată, cu război totul este distrus!", a spus Francisc.

"Această întâlnire, le-a reamintit Papa Francisc celor doi preşedinţi, este însoţită de rugăciunile a foarte multe persoane aparţinând de diferite culturi, patrii, limbi şi religii".

De asemenea, preşedintele Israelului, Shimon Peres, şi-a exprimat dorinţa ca palestinienii şi israelienii să ajungă la "o pace între egali".

"Putem, împreună şi acum, israelienii şi palestinienii, să convertim viziunea noastră nobilă (religioasă) într-o realitate de bunăstare şi prosperitate. Stă în puterea noastră să aducem pacea copiilor noştri. Aceasta este datoria noastră, sfânta noastră misiune a părinţilor", a declarat Peres, în vârstă de 90 de ani, laureat cu Premiul Nobel pentru Pace.

La rândul său, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas s-a rugat pentru "o pace globală şi justă".

"Vrem pace pentru noi şi pentru vecinii noştri", a dat asigurări Abbas, cerându-i lui Allah să aducă "libertatea în statul" său "suveran şi independent".

Papa Francisc şi preşedinţii palestinian Mahmoud Abbas şi israelian Shimon Peres au început duminică spre ora 17.00 GMT (20.00, ora României), în grădinile de la Vatican, "invocarea păcii" în Orientul Mijlociu.

Cei trei, însoţiţi de către Patriarhul ortodox Bartolomeu, au înaintat încet pe peluza triunghiulară din centrul Vaticanului, însoţiţi de o "meditaţie muzicală" interpretată de către o mică orchestră de coarde. Ei s-au aşezat pe trei scaune, Papa aflându-se la mijloc, şi s-au recules.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici