Papa Francisc: Declaraţia lui Jorge Mario Bergoglio în faţa conclavului cardinalilor, înainte de a fi ales papă

Discursul lui Jorge Mario Bergoglio în faţa conclavului cardinalilor înainte de a fi ales papă câteva zile mai târziu a fost făcut public, cu acordul papei Francisc, de către cardinalul Jaime Ortega, arhiepiscop de Havana.

13754 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc: Declaraţia lui Jorge Mario Bergoglio în faţa conclavului cardinalilor, înainte de a fi ales papă

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul integral al intervenţiei lui Jorge Mario Bergoglio a fost publicat pe site-ul Bisericii catolice cubaneze iglesiacubana.org:

"1. Evanghelizarea presupune zelul apostolic. Evanghelizarea presupune pentru Biserică îndrăzneala de a ieşi din ea însăşi. Biserica este chemată să iasă din ea însăşi pentru a merge către periferii, nu doar cele geografice, ci şi periferiile existenţiale: cele ale misterului păcatului, cele ale durerii, cele ale nedreptăţii, cele ale ignoranţei şi ale absenţei religioase, cele ale gândirii, cele ale tuturor suferinţelor.

2. Când Biserica nu iese din ea însăşi pentru evanghelizare, ea devine "autoreferentă" şi atunci se îmbolnăveşte. Relele care, de-a lungul timpului, au afectat instituţiile religioase au rădăcinile în autoreferinţă, un fel de narcisism teologic.

În Apocalipsă, Isus spune că este la poartă şi cheamă. Evident, textul se referă la cei pe care îi cheamă din exterior pentru a intra... Însă eu cred că de fiecare dată Isus bate dinăuntru pentru ca noi să îl lăsăm să iasă. Biserica autoreferentă îl poartă pe Isus Hristos în interior şi nu îl lasă să iasă.

3. Biserica, când este autorefentă, fără a-şi da seama, crede că îşi menţine propria lumină. Ea încetează să mai fie "mysterium lunae" şi dă naştere acestui rău atât de grav care este spiritualitatea lumească (conform Lubac - Henri de Lubac, cardinal iezuit francez 1896-1991, n.r. - cel mai mare rău care i se poate petrece Bisericii). Înseamnă a trăi pentru a aduce glorie unuia sau altuia.

Pentru a simplifica, există două imagini ale Bisericii: Biserica evanghelizatoare care iese din ea însăşi, "Dei verbum religiose audiens et fidenter proclamans", sau Biserica lumească care trăieşte în ea însăşi, din ea însăşi şi pentru ea însăşi.

Aceasta trebuie să lumineze calea pentru schimbările şi reformele posibile pe care trebuie să le realizeze pentru salvarea sufletelor.

4. (În ceea ce îl priveşte pe următorul papă) un om care, după contemplarea lui Isus Hristos şi adorarea lui Isus Hristos să ajute Biserica să iasă din ea însăşi către periferiile existenţiale, să o ajute să fie mama dătătoare de viaţă care trăieşte din "bucuria încântătoare şi reconfortantă a evanghelizării".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici