Papa se întâlneşte cu victime ale abuzurilor sexuale şi promite că va cere socoteală vinovaţilor

Francisc s-a întâlnit cu victime ale unor abuzuri sexuale, pe când erau copii, în ultima zi a vizitei sale în Statele Unite, şi a promis că va cere socoteală celor care se fac vinovaţi, transmiţând un mesaj puternic episcopilor americani acuzaţi de acoperirea preoţilor pedofili, relatează AP online.

529 afișări
Imaginea articolului Papa se întâlneşte cu victime ale abuzurilor sexuale şi promite că va cere socoteală vinovaţilor

Papa se întâlneşte cu victime ale abuzurilor sexuale şi promite că va cere socoteală vinovaţilor (Foto: Hepta / Mediafax Foto)

Suveranul Pontif a dezvăluit acest gest de reconciliere la începutul unei întâlniri cu episcopi americani, reuniţi la Philadelphia în vederea unui miting uriaş al familiilor catolice.

Însă, într-un gest care semnalează un nou efort al Bisericii de a reorienta dezbaterea, Vaticanul a anunţat că nu toate cele cinci persoane cu care s-a întâlnit Papa au fost victime ale unor abuzuri comise de către membri ai clerului. Unele dintre cele trei femei şi cei doi bărbaţi au fost victime ale unor abuzuri comise de membri ai familiilor lor sau ale unor educatori.

Francisc i-a salutat ca pe nişte "adevăraţi heralzi ai milei", care merită recunoştinţa Bisericii pentru că au ajutat la scoaterea adevărului la lumină.

"Dumnezeu plânge, pentru că abuzarea unor copii nu poate fi ţinută secretă, iar eu mă angajez la o verificare atentă ca tinerii să fie protejaţi, şi ca toţi cei vinovaţi să dea socoteală", a declarat Francisc în spaniolă.

Papa a fost de acord cu crearea unui tribunal, la Vatican, care să judece episcopii care nu şi-au protejat enoriaşii, şi a acceptat demisiile a trei episcopi americani acuzaţi de muşamalizarea unor cazuri.

El a promis, anterior, să-i tragă pe episcopi la răspundere, în prima sa întâlnire cu victime, în vară, la Vatican.

Însă Francisc şi episcopii americani au subliniat că molestarea copiilor este o problemă gravă şi în afara Bisericii, în special în familii şi şcoli. Întâlnirea sa cu victime abuzate de alte persoane decât preoţi a subliniat tocmai acest lucru.

Suveranul Pontif a vizitat duminică după-amiaza închisoare din Philadelphia, pentru a le oferi speranţă şi a-i încuraja pe aproximativ 100 de deţinuţi, inclusiv presupuşi criminali, violatori şi mafioţi. Ulterior el urma să oficieze ultima sa mesă pe teritoriul american din cadrul acestei vizite, şi anume pe cel mai mare bulevard din Philadelphia - Benjamin Franklin Parkway -, la care organizatorii au estimat că aşteaptă aproximativ un milion de persoane.

Arhidioceza Philadelphia a fost grav afectată de scandalul abuzurilor sexuale şi a ajuns în mai multe rânduri în faţa unor mari jurii, inclusiv a unuia care a acuzat-o că a păstrat în rândul ei peste 36 de preoţi vizaţi de acuzaţii grave. Un monsenior a fost găsit vinovat de punerea în pericol a copiilor pentru faptul că nu i-a ferit de preoţi pedofili, devenind primul oficial din cadrul Bisericii americane condamnat pentru această infracţiune.

Asociaţii ale victimelor s-au plâns anterior, în cursul acestei săptămâni, de faptul că Francisc a neglijat să se adreseze situaţiei lor, atunci când i-a felicitat pe episcopi pentru "curajosul" şi generosul lor răspuns faţă de scandal. Întâlnirea de duminică a avut loc la o zi după ce Papa a oficiat mesa împreună cu Justin Rigali, cardinalul care era arhiepiscopul Philadelphiei în perioada în care arhidioceza era acuzată de adăpostirea pedofililor.

Asociaţii de susţinere a victimelor s-au declarat neimpresionate de întâlnire.

Preotul Tom Doyle, un avocat canonic care a lucrat la Ambasada Vaticanului de la Washington şi care în prezent este un avocat al victimelor, a declarat că participarea la întâlnire a altor victime decât ale clerului "minimalizează semnificativ" această problemă în cadrul Bisericii.

Principala asociaţie pentru susţinerea victimelor, SNAP, a apreciat că întâlnirea a fost un simplu exerciţiu de relaţii publice.

Un purtător de cuvânt al Vaticanului, preotul Federico Lombardi, a declarat că Papa s-a întâlnit cu victimele timp de o jumătate de oră, la Seminarul San Carlo Borromeo. El a precizat că Francisc s-a rugat împreună cu ele, le-a ascultat poveştile, a spus că le este aproape în suferinţa lor şi şi-a exprimat "durerea şi ruşinea" în cazul celor abuzaţi de preoţi.

În cadrul întâlnirii cu episcopii, Papa Francisc a vorbit şi despre căsătoria între persoane de acelaşi sex, pentru prima dată în timpul vizitei în Statele Unite, plângându-se de noua realitate în care Biserica este nevoită să trăiască. Însă el i-a îndemnat pe episcopii americani să-şi reorienteze energia de la a se plânge despre ea, afirmând că o biserică ce doar îşi explică doctina este "periculos dezechilibrată".

"Aş spune chiar că este blocată într-un cerc vicios", a declarat Papa.

Episcopii americani au catalogat legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex de către Curtea Supremă a Statelor Unite, în urmă cu trei luni, drept o "eroare tragică" şi "profund imorală şi nedreaptă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici