Parchetul albanez, dispus să coopereze cu TPI în cazul acuzaţiilor Carlei Del Ponte

Parchetul albanez a anunţat, joi, că este dispus să coopereze cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) dacă experţii săi vor să ancheteze în Albania acuzaţiile de trafic de organe care figurează într-o carte scrisă de Carla del Ponte, fost procuror TPI.

20 afișări
Imaginea articolului Parchetul albanez, dispus să coopereze cu TPI în cazul acuzaţiilor Carlei Del Ponte

Parchetul albanez, dispus să coopereze cu TPI în cazul acuzaţiilor Carlei Del Ponte (Imagine: Mediafax Foto)

"Parchetul albanez este dispus să coopereze cu TPI, fie prin asistarea judecătorilor care vor sosi în Albania, fie prin strângerea de informaţii suplimentare pe baza cărora autorităţile statului vor putea demara anchete", se arată într-un comunicat al Parchetului.

Totuşi, "Parchetul apreciază că în cartea (Carlei) del Ponte nu există nici un element suplimentar în raport cu ceea ce a fost prezentat în 2004 şi care ar merita un nou proces de verificare şi investigare", adăugă documentul citat.

Anchetele demarate de TPI în Albania în februarie 2004 în regiunea citată de Carla Del Ponte nu au dus la identificarea unor indicii care să confirme acuzaţiile formulate împotriva albanezilor, declară Parchetul albanez.

"La finalul anchetelor, judecătorii de instrucţie ai TPI au ajuns la concluzia că informaţiile privind existenţa unei închisori unde o serie de chirurgi au prelevat organe nu erau adevărate", subliniază Parchetul albanez.

Carla Del Ponte susţine în cartea sa că aproximativ 300 de prizonieri, sârbi şi membri ai altor etnii minoritare din Kosovo, au fost transportaţi în vara anului 1999 din Kosovo în Albania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici