Parchetul rus acuză Georgia că a vrut "eliminarea poporului oset"

Georgia a atacat provincia sa separatistă prorusă Osetia de Sud pentru a "elimina poporul oset", a apreciat vineri Parchetul rus, prezentând concluziile unei anchete, la un an de la declanşarea conflictului ruso-georgian din august 2008.

17 afișări
Imaginea articolului Parchetul rus acuză Georgia că a vrut "eliminarea poporului oset"

Parchetul rus acuză Georgia că a vrut "eliminarea poporului oset" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dovezile adunate, importanţa agresiunii georgiene, pregătirile militare, politice şi de propagandă permit să spunem că invadarea Osetiei de Sud a avut ca scop eliminarea poporului oset", apreciază anchetatorii Parchetului într-un comunicat.

"Ancheta scoate în evidenţă un număr mare de încălcări ale dreptului internaţional umanitar şi ale drepturilor omului şi cetăţeanului, comise de partea georgiană împotriva populaţiei civile din Osetia de Sud şi a militarilor ruşi de menţinere a păcii", continuă documentul.

În noaptea de 7 spre 8 august 2008, Georgia a lansat un atac împotriva Osetiei de Sud, o regiune separatistă, care nu se mai afla sub controlul autorităţilor de la Tbilisi de la destrămarea URSS şi războiul de la începutul anilor '90.

Rusia a venit atunci în sprijinul acestei regiuni proruse, obţinând o victorie clară împotriva armatei georgiene, înainte de a recunoaşte independenţa Osetiei de Sud, dar şi a Abhaziei, o altă regiune separatistă a Georgiei.

Forţele ruse au pierdut 67 de militari în acest război, a mai anunţat vineri Parchetul, în condiţiile în care un bilanţ precedent, anunţat în februarie, menţiona 64 de militari ucişi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici