Parisul confirmă moartea lui Abu Zeid, unul dintre principalii lideri ai Al-Qaida în Maghrebul islamic

Preşedintele francez François Hollande a "confirmat în mod sigur moartea lui Abdelhamid Abu Zeid în timpul luptelor duse de armata franceză în Adrar des Ifoghas în nordul Mali, la sfârşitul lui februarie", a anunţat sâmbătă preşedinţia.

238 afișări
Imaginea articolului Parisul confirmă moartea lui Abu Zeid, unul dintre principalii lideri ai Al-Qaida în Maghrebul islamic

Parisul confirmă moartea lui Abu Zeid, unul dintre principalii lideri ai Al-Qaida în Maghrebul islamic

"Această dispariţie a unuia dintre principalii lideri ai AQMI (Al-Qaida în Maghrebul islamic) marchează o etapă importantă în lupta împotriva terorismului în Sahel", adaugă preşedinţia franceză într-un comunicat.

Moartea islamistului algerian Abu Zeid a fost anunţată la 1 martie de preşedintele Ciadului Idriss Deby ale cărui forţe luptă alături de militarii francezi în masivul Ifoghas.

La 3 martie, armata din ciadiană a anunţat că a ucis un alt lider islamist, pe Mokhtar Belmokhtar, dar decesul acestuia nu a fost confirmat.

Abdelhamid Abu Zeid, în vârstă de 46 de ani, era considerat drept unul dintre liderii cei mai radicali din AQMI. În iunie 2009, gruparea sa l-a răpit pe turistul englez Edwin Dyer. Potrivit mai multor martori, Abu Zeid l-ar fi sugrumat el însuşi pe ostatic.

După luptele violente de la sfârşitul lui februarie din masivul Ifoghas în cursul cărora au fost ucişi sute de islamişti, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că vor fi efectuate teste ADN pentru a confirma decesul liderilor de război Abu Zeid şi Mokhtar Belmokhtar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici