Parisul, Londra şi Berlinul au făcut apel la o încetare a focului în Fâşia Gaza

Franţa, Marea Britanie şi Germania i-au îndemnat sâmbătă pe israeleni şi palestinieni să ajungă la un acord în privinţa unei încetări a focului în Fâşia Gaza, potrivit unei declaraţii comune a diplomaţiilor celor trei ţări.

216 afișări
Imaginea articolului Parisul, Londra şi Berlinul au făcut apel la o încetare a focului în Fâşia Gaza

Parisul, Londra şi Berlinul au făcut apel la o încetare a focului în Fâşia Gaza (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu reluarea ostilităţilor în Fâşia Gaza. Îndemnăm cele două părţi să revină imediat la o încetare a focului", afirmă miniştrii de Externe Laurent Fabius (Franţa), Philip Hammond (Marea Britanie) şi Frank-Walter Steinmeier (Germania) într-o declaraţie comună.

"Vom oferi sprijin deplin eforturilor angajate de Egipt în acest scop", adaugă ei.

Atacurile israeliene s-au soldat cu cel puţin cinci morţi, sâmbătă, în Fâşia Gaza, unde ostilităţile au reînceput după eşecul negocierilor de la Cairo.

"Toate părţile ar trebui să ia imediat măsuri pentru a răspunde nevoilor umanitare, inclusiv facilitând accesul către populaţie", continuă Fabius, Halmond şi Steinmeier.

Cei trei oficiali s-au declarat "pregătiţi să-şi aducă sprijinul la un armistiţiu durabil". "Am făcut deja propuneri în acest sens. Vom continua să lucrăm asupra acestui punct împreună cu partenerii noştri", subliniază ei.

Mişcarea palestiniană Hamas, venită la Cairo cu aliatul său Jihadul Islamic şi cu Fatah, a acuzat Israelul că refuză să accepte cererile sale fundamentale, între care anularea blocadei impuse din 2006 Fâşiei Gaza, şi a refuzat să prelungească armistiţiul.

"Obiectivul final trebuie să fie o revenire la negocieri în baza soluţiei a două state, care rămâne singura cale de a soluţiona conflictul şi de a pune capăt suferinţelor pe care le cauzează", conchid cei trei miniştri europeni.

De la reluarea ostilităţilor vineri dimineaţă, combatanţii palestinieni au lansat zeci de rachete asupra teritoriului Israelului, care, în replică, a vizat aproximativ o sută de obiective din Fâşia Gaza.

Egiptul în îndemnat în repetate rânduri, în calitate de mediator, la încetarea războiului în Fâşia Gaza, care s-a soldat cu aproape 2.000 de morţi din 8 iulie, majoritatea civili palestinieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici