Parlamentarii britanici cer recunoașterea imediată a statului Palestina și măsuri împotriva Israelului

Publicat: 12 07. 2025, 21:26

Această solicitare reiese dintr-o scrisoare semnată de aproximativ 60 de parlamentari laburiști, adresată ministrului britanic de Externe, David Lammy. În scrisoare, deputații cer guvernului să intervină urgent pentru a împiedica autoritățile israeliene să pună în aplicare planul de strămutare forțată în orașul Rafah, din sudul Gazei, și să avanseze spre recunoașterea imediată a statului Palestina, potrivit agenției Anadolu, scrie Sky News.

Parlamentarii notează că scrisoarea lor vine după ce ministrul israelian al Apărării, Yisrael Katz, a anunțat planuri pentru „strămutarea forțată a tuturor palestinienilor din Gaza într-o tabără construită pe ruinele Rafahului, fără a li se permite să plece”, cu scopul de a-i expulza ulterior.

Deputații britanici consideră că planurile anunțate de Katz implică faptul că Fâșia Gaza este supusă unui proces de „curățare etnică”.

„Cu profundă urgență și îngrijorare, ne adresăm dumneavoastră în legătură cu anunțul făcut luni de ministrul israelian al Apărării cu privire la planurile de strămutare forțată a tuturor civililor palestinieni din Gaza într-o tabără din orașul Rafah, distrus de bombardamente, fără a le permite să iasă din acel perimetru”, se arată în scrisoare.

Parlamentarii îl citează și pe avocatul israelian specializat în drepturile omului, Michael Sfard, care a descris planul israelian ca fiind „un plan operațional pentru comiterea de crime împotriva umanității”.

Potrivit lui Sfard, acest plan „vizează deplasarea populației din Fâșie către extremitatea sudică a Gazei, ca o etapă pregătitoare pentru deportarea lor în afara teritoriului”.

Macron: recunoașterea statului Palestina, singura cale spre pace

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat despre recunoașterea statului Palestina în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic Keir Starmer, joi — în aceeași zi în care a fost semnată scrisoarea parlamentarilor.

Macron a declarat: „Astăzi, cooperarea pentru recunoașterea statului Palestina și inițierea acestui impuls politic reprezintă singura cale spre pace.”

Deși Franța nu a recunoscut încă oficial statul Palestina, Norvegia, Irlanda și Spania și-au coordonat recunoașterea acestuia anul trecut.

Scrisoarea deputaților solicită guvernului britanic cinci măsuri concrete:

  • Recunoașterea statului Palestina

  • Continuarea sprijinului pentru Agenția ONU pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA)

  • Asigurarea eliberării ostaticilor

  • Presiuni pentru reluarea completă și neîngrădită a ajutorului umanitar

  • Revizuirea completă și impunerea de restricții asupra comerțului și sprijinului financiar pentru coloniile israeliene ilegale din Cisiordania

Guvernul britanic a afirmat că oferă deja finanțare pentru UNRWA și că lucrează pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. Cu toate acestea, recunoașterea imediată a statului Palestina rămâne o mișcare mult mai controversată.

Sky News precizează că este pentru a doua oară când parlamentari britanici cer oficial guvernului să recunoască imediat statul Palestina — existând scrisori anterioare semnate chiar de asistenți parlamentari sau miniștri juniori.

Miniștrii au indicat că intenționează să recunoască Palestina „la momentul cel mai favorabil procesului de pace”, fără a oferi un calendar concret.

De asemenea, au sugerat că nu ar fi oportun să se speculeze despre eventuale sancțiuni viitoare, deoarece acest lucru le-ar putea diminua impactul.

Până la acest moment Ministerul de Externe britanic nu a oferit un punct de vedere.