Rusia recunoaşte independenţa regiunii Crimeea. Premierul separatist al Crimeei şi un amiral rus, vizaţi de sancţiunile Uniunii Europene - LIVE TEXT

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care recunoaşte independenţa regiunii ucrainene Crimeea, anunţă Preşedinţia Rusiei, citată de AFP. Premierul separatist al Crimeei şi 13 oficiali ruşi, între care un amiral, fac parte din cele 21 de persoane sancţionate luni de Uniunea Europeană (UE).

8544 afișări
Imaginea articolului Rusia recunoaşte independenţa regiunii Crimeea. Premierul separatist al Crimeei şi un amiral rus, vizaţi de sancţiunile Uniunii Europene - LIVE TEXT

Rusia recunoaşte independenţa regiunii Crimeea. Premierul separatist al Crimeei şi un amiral rus, vizaţi de sancţiunile Uniunii Europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 23:30 Premierul separatist al Crimeei şi un amiral rus, vizaţi de sancţiunile Uniunii Europene

Premierul separatist al Crimeei şi 13 oficiali ruşi, între care un amiral, fac parte din cele 21 de persoane sancţionate luni de Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Serghei Aksionov, ales pe 27 februarie în postul de "premier al Crimeei", este vizat de sancţiuni deoarece a "condus o campanie activă în favoarea organizării referendumului din 16 martie", precizează Jurnalul Oficial al UE.

Un alt lider separatist, Vladimir Konstantinov, este de asemenea vizat de sancţiuni pentru că "i-a îndemnat pe alegători să voteze în favoarea independenţei Crimeei", anunţă Jurnalul Oficial.

Alte persoane vizate de sancţiuni sunt comandantul Flotei Ruse la Marea Neagră, Aleksandr Vitko, primarul Sevastopolului şi amiralul Denis Berezovski, comandantul Forţelor Navale ucrainene care a anunţat pe 2 martie că se supune ordinelor autorităţilor proruse din Crimeea.

În plus, UE a adoptat sancţiuni împotriva unor oficiali politici care nu fac parte din cadrul Guvernului rus şi nici din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin. Aceşti oficiali, între care Viktor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Securitate şi Apărare a Consiliului Federaţiei Ruse, şi vicepreşedintele Dumei de Stat, Serghei Jelejniak, sunt vizaţi de sancţiuni deoarece "au adus sprijin public mobilizării de trupe ruse în Crimeea", potrivit Jurnalului Oficial.

În paralel, Statele Unite au adoptat sancţiuni împotriva a 11 persoane, între care preşedintele ucrainean înlăturat de la putere Viktor Ianukovici şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

UPDATE 21: 18 Rusia recunoaşte independenţa regiunii Crimeea

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care recunoaşte independenţa regiunii ucrainene Crimeea, anunţă Preşedinţia Rusiei, citată de AFP.

"Rusia, ţinând cont de voinţa locuitorilor din Crimeea, exprimată prin referendumul din 17 martie 2014, decide recunoaşterea Republicii Crimeea ca stat suveran şi independent în care oraşul Sevastopol are un rol special", precizează decretul.

"Decretul intră în vigoare în ziua semnării", precizează Kremlinul.

Conform dreptului internaţional, recunoaşterea Crimeei ca stat independent este o etapă necesară pentru integrarea în Rusia, pentru că o astfel de acţiune trebuie să aibă loc în urma unui acord între două state independente.

Locuitorii regiunii ucrainene Crimeea s-au pronunţat cu o majoritate covârşitoare, duminică, în favoarea unirii cu Rusia, în cadrul unui referendum considerat nelegitim de Kiev, de UE şi de Statele Unite.

De asemenea, Parlamentul local a hotărât în unanimitate să ceară oficial integrarea Crimeei în Federaţia Rusă, unde ar urma să deţină statut de republică.

O delegaţie din Crimeea, condusă de premierul separatist Serghei Aksionov, a sosit luni la Moscova. Un proiect de lege privind alipirea peninsulei la Federaţia Rusă urmează să fie supus la vot, vineri, în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlementului rus.

UPDATE 16:57 - Obama: SUA sunt pregătite să adopte sancţiuni suplimentare în urma anexării Crimeei

Obama a declarat - în sala presei de la Casa Albă, la o zi după referendumul privind alipirea Crimeei la Rusia şi la scurt timp după ce Washingtonul şi Uniunea Euroeană (UE) au anunţat sancţiuni ţintite vizând oficiali ruşi şi proruşi din Ucraina - că "noi provocări nu vor face decât să izoleze şi mai mult Rusia şi să-i diminueze statutul în lume".

Preşedintele american - care a discutat duminică la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin în timp ce erau anunţate rezultatele referendumului de anexare a Crimeei la Rusia, considerat nul şi neavenit de către Washington şi UE - a subliniat de asemenea că membrii "comunităţii internaţionale vor continua să fie solidari şi să respingă toate încălcările suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei".

"Continuarea intervenţiei militare ruse în Ucraina nu va face altceva decât să agraveze izolarea diplomatică a Rusiei, iar economia sa va avea de suferit şi mai mult", a avertizat preşedintele american.

"Cred că există în continuare un mijloc de soluţionae a acestei situaţii pe cale diplomatică, într-un mod care să răspundă atât intereselor Rusiei, cât şi ale Ucrainei", a adăugat Obama.

Această soluţie include "retragerea forţelor ruse în bazele lor din Crimeea, susţinerea mobilizării unor observatori suplimentari în Ucraina şi stabilirea unui dialog (între Moscova) şi Guvernul ucrainean", a enumerat preşedintele Statelor Unite.

Anterior, UE şi Statele Unite au adoptat sancţiuni ţintite vizând oficiali de rang înalt ruşi şi ucraineni proruşi, cu scopul de transmite un "mesaj puternic" Moscovei, la o zi de la referendumul de anexare a peninsulei ucrainene de către Rusia.

UPDATE 16:53 - Ucraina îşi recheamă ambasadorul din Rusia

Ucraina şi-a rechemat luni ambasadorul de la Moscova, în urma referendumului organizat duminică în peninsula separatistă Crimeea care a aprobat alipirea acesteia la Rusia, transmite AFP.

"Ţinând cont de situaţia cu privire la Crimeea şi de necesitatea de a discuta anumite aspecte internaţionale ale crizei, Ucraina îşi recheamă pentru consultări ambasadorul în Rusia, Volodimir Elcenko", a anunţat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

UPDATE 16:40 - UE a adoptat sancţiuni împotriva a 21 de oficiali ruşi şi ucraineni

Uniunea Europeană (UE) a adoptat luni sancţiuni împotriva a 21 de persoane considerate responsabile de anexarea Crimeei de către Rusia, a anunţat ministrul lituanian de Externe, relatează AFP.

Miniştrii europeni de Externe "tocmai au decis sancţiuni - restricţii de călătorie şi blocarea averilor - vizând 21 de oficiali ucraineni şi ruşi", a scris Linas Linkevicius, într-un mesaj postat pe Twitter.

Surse diplomatice au declarat că sancţiunile vizează 13 oficiali ruşi şi opt ucraineni proruşi.

Linkevicius a anunţat că UE va adopta "sancţiuni suplimentare în zilele următoare".

"Încercăm să transmitem mesajul cel mai puternic posibil Rusiei", pentru ca ea "să înţeleagă cât de gravă este situaţia", la o zi de la "aşa-zisul" referendum din Crimeea, a declarat Înaltul Repezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton la sosirea la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE.

Asemenea sancţiuni sunt fără precedent în istoria relaţiilor UE-Rusia, de la prăbuţirea fostei Uniuni Sovietice. Ele marchează aplicarea celei de a doua etape ale unui "răspuns gradual" asupra căruia s-au pus de acord şefii de stat şi de guvern în cursul reuniunii extraordinare pe tema situaţiei din Ucraina la 6 martie.

UPDATE 15:54 - Obama sancţionează 11 oficiali, inclusiv pe Ianukovici

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a decretat sancţiuni vizând 11 oficiali de rang înalt ruşi şi ucraineni, inclusiv Viktor Ianukovici, ca represalii faţă de referendumul privind anexarea Crimeei de către Rusia, a anunţat Casa Albă.

UPDATE 15:10 - Kievul denunţă "provocările" organizate de Rusia pe teritoriul Ucrainei

Ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţia, a denunţat "provocările" Moscovei, referindu-se la prezenţa militarilor ruşi la frontiere şi la "turiştii politici ruşi" din sud-estul Ucrainei.

"Situaţia este tensionată în Ucraina", a declarat Deşciţia în cursul unei întrevederi pe care a avut-o la sediul NATO cu secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

"Suntem foarte îngrijoraţi de prezenţa trupelor ruse la frontiera Ucrainei, de numărul de «turişti politici ruşi» din regiunile situate în estul Ucrainei şi de provocările pe care Rusia încearcă să le organizeze în Ucraina", a explicat el.

"Situaţia pare asemănătoare cu scenariul organizat în Georgia în 2008", a continuat el.

"Însă Ucraina refuză provocările. Le-am dat instrucţiuni militarilor noştri să nu riposteze provocărilor", a subliniat Deşciţia.

UPDATE 15:04 - Crimeea se va scufunda într-o "noapte polară" rusă, afirmă Timoşenko

"Îi compătimesc pe locuitorii din Crimeea (...), victime ale nepăsării şi naivităţii lor. Ei riscă să se trezească în tenebre pe peninsula lor însorită. Regimul rus le va dovedi rapid că o noapte polară poate să apară inclusiv în regiuni subtropicale", a preconizat Timoşenko într-un comunicat postat pe site-ul partidul ei, Batkivşcina.

Ea a avertizat Crimeea cu privire la "o catastofă umanitară" şi "consecinţe economice imprevizibile".

"Nu va exista niciun paradis economic. Rusia nu are resursele, iar economia ei stă să se prăbuşească. Având în vedere sancţiunile care vor fi adoptate împotriva lor de către marile puteri, ruşii vor avea mâine alte griji decât Crimeea şi locuitorii ei", a subliniat ea.

UPDATE 13:30 - Moscova propune crearea unui grup internaţional "de susţinere" a Ucrainei

"Ţinând cont de cererile Statelor Unite şi statelor europene, am pregătit şi transmis, în urmă cu o săptămână, principalilor noştri parteneri în Statele Unite, în Europa şi în alte regiuni propunerile Rusiei cu privire la modul în care ar putea să fie susţinute măsuri pe care trebuie să le adopte ucrainenii pentru a ieşi din criză", se arată într-un comunicat.

Moscova propune "formarea unui grup de susţinere a Ucrainei care să fie acceptabil pentru toate forţele politice ucrainene", se precizează în comunicat.

Printre condiţiile enumerate de către Moscova se află "necesitatea ca politicienii ucraineni să se distanţeze de ultranaţionalişti", pe care Moscova îi acuză că fac parte din noul Guvern, în urma înlăturării de la putere a lui Viktor Ianukovici, în februarie.

Moscova propune, în plus, ca limba rusă să fie a doua limbă oficială în Ucraina şi ca Ucraina să aibă "un statut militar şi politic neutru, garantat de către Rusia, UE şi Statele Unite şi susţinut printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU".

UPDATE 13:05 - UE va transmite "cel mai puternic mesaj posibil" Rusiei pe tema Ucrainei

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a asigurat luni că Uniunea Europeană va transmite "cel mai puternic mesaj posibil" Rusiei, luând decizia de a impune sancţiuni şi reafirmând că europenii nu doresc escaldarea tensiunilor cu Moscova.

UPDATE 12:47 - Crimeea adoptă rubla ca monedă oficială

Rubla este de acum moneda oficială a republicii separatiste Crimeea, a anunţat luni Parlamentul local, la o zi de la referendumul privind alipirea sa la Rusia.

O delegaţie a Parlamentului Crimeei va pleca luni la Moscova, unde Duma urmează să voteze vineri în favoarea unei includeri a Crimeei în Federaţia Rusă. 

Naţionalizarea tuturor bunurilor deţinute în Crimeea de statul ucrainean ar putea viza, de asemenea, bazele militare încercuite de la sfârşitul lui februarie de civilii proruşi şi de militarii trimişi de Moscova. 

Autorităţile de la Simferopol au declarat în mai multe rânduri că militarii care vor să rămână loiali Kievului vor fi obligaţi să părăsească peninsula. Cei originari din Crimeea şi care acceptă să depună jurământul în faţa noii puteri vor fi încorporaţi în armata rusă.

Potrivit lui Aksionov, care a transmis un mesaj pe Twitter, 500 de militari ucraineni ar fi părăsit deja bazele în oraşul portuar Sevastopol.

UPDATE 12:20 - Vladimir Putin se va exprima marţi în faţa Parlamentului rus pe tema Crimeei

Preşedintele rus Vladimir Putin se va exprima marţi în faţa Parlamentului rus în privinţa Crimeei, care a votat într-un referendum alipirea la Rusia, a anunţat luni un vicepreşedinte al Dumei (Camera inferioară), relatează AFP.

"Mâine (marţi), la (ora locală) 15.00 (13.00, ora României), preşedintele rus îşi va explica poziţia cu privire la acest document (cererea Crimeei de a face parte din Federaşia Rusă) şi la rezultatele referendumului de ieri (duminică)", a declarat Narîşkin, citat de agenţia RIA Novosti.

El a mai anunţat că independenţa Crimeei va fi recunoscută de către Rusia printr-un acord interguvernamental.

"Independenţa va fi recunoscută prin semnarea unui acord interguvernamental", a spus preşedintele Dumei de Stat.

El a asigurat că Duma de Stat va adopta "rapid şi în mod eficient" toate măsurile necesare care să permită alipirea Crimeei la Rusia.

"Sper că majoritatea populaţiei din Ucraina va respecta şi va înţelege rezultatele mai mult decât convingătoare ale referendumului", a adăugat el, subliniind că în opinia Moscovei Ucraina rămâne un partener.

UPDATE 12:10 - Crimeea dizolvă unităţile militare ucrainene de pe teritoriul său

Adresându-se jurnaliştilor la încheierea sesiunii Parlamentului, care a proclamat independenţa Crimeei şi a cerut alipirea sa la Rusia, Volodimir Konstantinov a declarat: "Unităţile vor fi dizolvate. Cei (militarii) care vor să trăiască aici, vor putea. Vom examina problema celor care vor să depună jurământ noilor autorităţi secesioniste".

Alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost aprobată de 96,6 la sută dintre alegători la referendumul organizat duminică, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineaţa de premierul prorus Serghii Aksionov, pe contul său de Twitter.

Occidentalii au condamnat referendumul "ilegal" din Crimeea, iar UE urmează să decidă luni sancţionarea unor oficiali ruşi, fără să vizeze însă conducerea statului, pentru a păstra deschisă uşa dialogului cu Moscova.

UPDATE 10:47 - Occidentalii se pregătesc să riposteze

Occidentalii au condamnat duminică referendumul "ilegal" din Crimeea, iar UE urmează să decidă luni sancţionarea unor oficiali ruşi, fără să vizeze însă conducerea statului, pentru a păstra deschisă uşa dialogului cu Moscova.

Parlamentul Crimeei a proclamat luni independenţa peninsulei de Ucraina şi a cerut alipirea ei la Rusia, relatează AFP.

Toţi cei 85 de deputaţi au aprobat în unanimitate aceste decizii, aşteptate după victoria zdrobitoare a referendumului de duminică, şi a decretat naţionalizarea tuturor bunurilor statului ucrainean pe teritoriul său.

"Republica Crimeea cere Naţiunilor Unite şi tuturor ţărilor din lume recunoaşterea unui stat independent", stipulează textul adoptat de Parlamentul din Simferopol. "Şi cere Federaţiei Ruse să o accepte ca membru".

Liderul separatist Serghii Aksionov a precizat că peninsula va trece la 30 martie la ora Moscovei. El apreciase anterior că tranziţia tuturor instituţiilor Crimeei către Rusia va dura cel puţin un an.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici