Parlamentul croat a ratificat în unanimitate Tratatul de aderare la Uniunea Europeană

Parlamentul croat a ratificat vineri, în unanimitate, Tratatul de aderare a ţării la Uniunea Europeană, care trebuie să intre în vigoare în iulie 2013, această procedură urmând să fie îndeplinită de asemenea de toate statele UE.

63 afișări
Imaginea articolului Parlamentul croat a ratificat în unanimitate Tratatul de aderare la Uniunea Europeană

Parlamentul croat a ratificat în unanimitate Tratatul de aderare la Uniunea Europeană (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Toţi cei 136 de deputaţi prezenţi, din totalul de 151, au votat în favoarea ratificării Tratatului, un document semnat în decembrie, la Bruxelles, după şase ani de negocieri înte Guvernul croat şi UE.

"Este un moment important. Am atins obiectivul şi avem acum un mijloc important de a ameliora calitatea vieţii şi a spori nivelul de securitate" pentru cetăţeni, a declarat premierul croat, Zoran Milanovici, exprimându-se în faţa deputaţilor înaintea votului.

Aderarea Croaţiei la UE a fost aprobată în cadrul unui referendum, în ianuarie, de 66 la sută dintre croaţi.

Înaintea aderării, prevăzută la 1 iulie 2013, Tratatul va trebui să fie ratificat de cele 27 de state membre UE. Cinci ţări au făcut deja acest lucru, respectiv Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Italia şi Malta.

După Slovenia în 2004, Croaţia va fi cea de-a doua dintre cele şase foste republici iugoslave care aderă la UE, o perspectivă oferită tuturor ţărilor din Balcanii occidentali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici