Parlamentul European a adoptat pachetul de norme mai stricte privind migraţia în UE

  • Parlamentul European a adoptat, miercuri, o reformă istorică a sistemului de azil al blocului pentru a reduce migraţia ilegală.
  • Noul regulament a fost adoptat cu 322 de voturi pentru, 266 împotrivă şi 31 de abţineri.
  • Normele vor intra în vigoare din 2026.
1047 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European a adoptat pachetul de norme mai stricte privind migraţia în UE

Parlamentul European a adoptat pachetul de norme mai stricte privind migraţia în UE

Parlamentul European a votat miercuri o reformă radicală a normelor Uniunii Europene în materie de migraţie şi azil.

Noul Pact are drept scop gestionarea impactului migraţiei în blocul comunitar prin accelerarea respingerii cererilor nevalabile şi prin împărţirea mai echitabilă între statele membre a sarcinii de procesare a cererilor de azil, scrie Deutsche Welle.

Măsura vine în contextul în care cererile de azil din UE au atins în 2023 un nivel record al ultimilor şapte ani. Ţările membre ale căror frontiere constituie extremitatea sudică a blocului european, precum Grecia, Italia şi Malta, au înregistrat un număr mare de persoane venite din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, notează CNN.

Totodată, aproape o treime din cele 1,1 milioane de cereri de azil ale migranţilor au fost pentru Germania, fiind urmată de Franţa, Spania şi Italia.

Ce presupune noul pachet

În cadrul noului sistem, migranţii care intră ilegal în UE vor fi supuşi, în termen de şapte zile, la controale de identitate, de sănătate şi de securitate, inclusiv la citirea biometrică a feţei şi a amprentelor digitale.

Procedura are drept scop soluţionarea cererilor de azil în maximum 12 săptămâni. În caz de respingere, solicitanţii de azil ar trebui să fie returnaţi cu forţa în ţara lor de origine în aceeaşi perioadă, conform BBC.

Migraţia va fi unul dintre subiectele discutate de pe agenda alegerilor europene din iunie. Potrivit CNN, este de aşteptat ca politicienii anti-imigraţie să obţină rezultate suficient de bune pentru a avea putere de blocaj în cadrul Parlamentului European.

,,A fost vital ca aceste reforme să fie adoptate înainte de alegeri, astfel încât partidele majoritare din UE să poată spune că fac ceva în mod activ cu privire la migraţie", spune Joelle Grogan, cercetător senior la UK in a Changing Europe.

Pactul privind migraţia a fost susţinut de cele două grupuri politice principale din PE, Grupul Partidului Popular European (Grupul PPE) de centru-dreapta şi Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) de centru-stânga. Unele grupuri de stânga şi de extremă dreapta s-au opus acordului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici