Parlamentul European solicită sporirea masivă a asistenţei militare acordate Ucrainei

Într-o rezoluţie adoptată joi, eurodeputaţii afirmă că rezultatele aşa-ziselor referendumuri, desfăşurate sub ameninţarea armelor, pentru a anexa regiunile Doneţk, Kherson, Luhansk şi Zaporojie sunt „nule şi neavenite” şi solicită statelor membre să adopte sancţiuni suplimentare severe.

322 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European solicită sporirea masivă a asistenţei militare acordate Ucrainei

Parlamentul European solicită sporirea masivă a asistenţei militare acordate Ucrainei

Eurodeputaţii îndeamnă statele membre ale UE şi alte ţări care sprijină Ucraina să îşi intensifice masiv asistenţa militară, în special în domeniile solicitate de guvernul ucrainean. Statele membre care mai ezită ar trebui să furnizeze partea care le revine din asistenţa militară necesară pentru scurtarea războiului.

Ameninţările recente ale Rusiei de a utiliza arme nucleare sunt iresponsabile şi periculoase, avertizează eurodeputaţii, conform unui comunicat. Aceştia solicită statelor membre şi partenerilor internaţionali să pregătească un răspuns rapid şi decisiv în cazul în care Rusia lansează un atac nuclear asupra Ucrainei. Orice încercare a Rusiei de a prezenta atacuri asupra teritoriilor ocupate ca un atac asupra Rusiei şi, prin urmare, ca motiv pentru un atac nuclear, este ilegală şi lipsită de temei şi nu va descuraja Uniunea Europeană să acorde în continuare asistenţă pentru a permite Ucrainei să se apere.

Eurodeputaţii condamnă mobilizarea militară din Rusia şi măsurile care îi obligă pe rezidenţii teritoriilor ocupate temporar din Ucraina să se înroleze în cadrul forţelor armate sau auxiliare ale Rusiei, act interzis de cea de-a patra Convenţie de la Geneva. Pentru a menţine stabilitatea în Caucazul de Sud şi Asia Centrală, eurodeputaţii solicită, de asemenea, un sprijin sporit pentru ţările din regiune care s-au confruntat cu un aflux de cetăţeni ruşi, în special Georgia, Kazahstan, Uzbekistan, Armenia şi Kârgâzstan.

În ceea ce priveşte exploziile subacvatice de la conductele Nord Stream, eurodeputaţii afirmă că există tot mai multe „speculaţii că acestea ar fi fost rezultatul unui act coordonat şi deliberat din partea unui actor statal”. Exploziile arată cât de periculoasă a fost politica creşterii dependenţei de combustibilii fosili ruşi şi că utilizarea energiei ca pe o armă s-a ridicat la un nou nivel. Rezoluţia invită statele membre să trateze cu prioritate protecţia infrastructurii europene critice, să îşi sporească rezilienţa la atacurile externe şi să sprijine în continuare rezilienţa partenerilor din Europa de Est şi din Balcanii de Vest.

În cele din urmă, deputaţii solicită înfiinţarea unui tribunal internaţional ad-hoc pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, „în cadrul căruia să fie urmăriţi penal Putin şi toţi funcţionarii civili şi militari şi aliaţii lor din Rusia responsabili de conceperea, lansarea şi desfăşurarea războiului din Ucraina”.

Rezoluţia a fost adoptată cu 504 voturi pentru, 26 împotrivă şi 36 abţineri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici