Parlamentul Franţei a adoptat o lege care prevede sancţiuni pentru clienţii prostituatelor

Adunarea Generală din Franţa a adoptat, miercuri, cu votul majorităţii, un proiect de lege privind sancţionarea clienţilor prostituatelor.

238 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Franţei a adoptat o lege care prevede sancţiuni pentru clienţii prostituatelor

Parlamentul Franţei a adoptat o lege care prevede sancţiuni pentru clienţii prostituatelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul de lege prevede o contravenţie în valoare de 1.500 de euro pentru procurarea serviciilor sexuale. Legea va intra în vigoare după ce textul va fi examinat de către Senat, până la sfârşitul lunii iunie 2013. Deputaţii francezi au votat proiectul de lege cu 268 de voturi pentru, 138 de voturi împotrivă şi 79 de abţineri.

"Suntem încântaţi de această majoritate absolută în pofida clivajelor politice din ţara noastră", au declarat iniţiatorii textului, socialiştii Maud Olivier, Catherine Coutelle şi conservatorul Guy Geoffroy, într-un discurs de felicitare.

Convingerea care stă la baza acestui proiect de lege este că prostituţia este o formă de "violenţă împotriva femeilor" de care se fac responsabili "cei care cumpără serviciile sexuale".

"Pasul pe care l-am făcut astăzi este cât se poate de preţios. Putem semnala, în acest mod, ceea ce societatea apreciază ca fiind dezirabil sau indezirabil", a declarat ministrul pentru Drepturile Femeilor, Najat Vallaud-Belkacem.

Asociaţiile care militează pentru abolirea prostituţiei au salutat decizia "istorică" a Parlamentului francez. "Pentru prima dată în Franţa, o lege califică şi condamnă achiziţia unui act sexual ca fiind un act de violenţă", scrie, într-un comunicat, Mişcarea Nid.

Textul este inspirat din legislaţia în vigoare a Suediei, ţară care sancţionează clienţii de prostituate din 1999. Statul scandinav a reuşit să reducă la jumătate prostituţia stradală în doar zece ani.

Proiectul de lege mai prevede măsuri de asistenţă socială şi profesională pentru persoanele care doresc să abandoneze practica prostituţiei. Guvernul va aloca în acest sens 20 de milioane de euro în fiecare an.

În Franţa există în prezent între 20.000 şi 40.000 de prostituate, majoritatea provenind din Europa de Est (Bulgaria, România), Africa (Nigeria, Camerun), China şi America de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici