Parlamentul Marii Britanii acordă Guvernului permisiunea de a declanşa procedura ieşirii din UE

Parlamentul Marii Britanii a aprobat, miercuri seară, solicitarea Guvernului Theresa May privind posibilitatea activării Articolului 50 al Tratatului Lisabona, care prevede ieşirea din Uniunea Europeană.

13031 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Marii Britanii acordă Guvernului permisiunea de a declanşa procedura ieşirii din UE

Parlamentul Marii Britanii acordă Guvernului permisiunea de a declanşa procedura ieşirii din UE

În favoarea proiectului de lege care acordă Guvernului Theresa May posibilitatea declanşării procedurii Brexit au votat 498 de parlamentari, iar 114 s-au pronunţat împotrivă, relatează cotidianul The Telegraph.

Procedura ieşirii Marii Britanii din UE va intra acum în următoarea etapă, premierul Theresa May urmând să prezinte strategia de negociere în relaţia cu Bruxellesul.

Guvernul Marii Britanii a transmis săptămâna trecută Parlamentului proiectul de lege care va permite declanşarea procedurii de ieşire din Uniunea Europeană.

Proiectul de lege trimis spre aprobare Parlamentului are următorul conţinut:

"Lege care va conferi premierului prerogativa de a transmite, în virtutea Articolului 50 (2) al Tratatului UE, intenţia Marii Britanii de a se retrage din UE.
(1) Premierul poate notifica, în virtutea Articolului 50(2) al Tratatului Uniunii Europene, intenţia retragerii din UE;
(2) Această secţiune are efect indiferent de prevederile Tratatului privind aderarea la Comunitatea Europeană din 1972 şi oricărei alte legi".

Curtea Supremă de Justiţie a stabilit că Guvernul Theresa May trebuie să solicite aprobarea Parlamentului pentru activarea Articolului 50 al Tratatului Lisabona, care prevede ieşirea din Uniunea Europeană.

Formaţiunile de opoziţie semnalaseră că vor susţine declanşarea procedurii Brexit, dar probabil vor încerca să obţină amendamente asupra condiţiilor de părăsire a Blocului comunitar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici