Parlamentul ucrainean aprobă numirea lui Mikola Azarov în funcţia de prim-ministru

Parlamentul ucrainean a aprobat joi numirea în funcţia de prim-ministru a lui Mikola Azarov, fost ministru de Finanţe şi un apropiat al noului preşedinte Viktor Ianukovici.

63 afișări
Imaginea articolului Parlamentul ucrainean aprobă numirea lui Mikola Azarov în funcţia de prim-ministru

Parlamentul ucrainean aprobă numirea lui Mikola Azarov în funcţia de prim-ministru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua coaliţie pro-prezidenţială din Parlamentul ucrainean, "Stabilitate şi Reforme", a propus joi numirea lui Mikola Azarov în postul de prim-ministru.

"În timpul unei întâlniri a coaliţiei, am hotărât cu unanimitate să-l propunem în postul de premier pe Mikola Ianovici Azarov", a declarat Vadim Kolesnicenko, un deputat din tabăra lui Ianukovici.

Noua alianţă cuprinde 235 de deputaţi din cadrul Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, comunişti şi deputaţi din cadrul blocului Litvin, dar şi parlamentari care au aderat cu titlu individual, a afirmat anterior preşedintele Parlamentului, Volodimir Litvin.

Două sute patruzeci şi doi de deputaţi au votat în favoarea nominalizării sale, dintr-un minim necesar de 226.

Azarov, în vârstă de 62 de ani, este considerat ca fiind un birocrat cu un stil mai degrabă rigid.

Fost director al serviciilor fiscale şi ministru de Finanţe, el o succedă pe Iulia Timoşenko, învinsă în alegerile prezidenţiale, al cărei Guvern a fost înlăturat săptămâna trecută, în urma votării unei moţiuni de cenzură în Parlament.

Înaintea votului, Azarov a rostit un discurs în faţa deputaţilor în care a recunoscut că misiunea sa nu va fi uşoară.

"Ţara este jefuită, visteriile sunt goale, recesiunea economică continuă", a afirmat el.

"Datoria statului s-a triplat şi bugetul pentru 2010 este inexistent", a adăugat el, promiţând că "va stabiliza situaţia din ţară" începând cu acest an, în situaţia în care Ucraina, fostă republică sovietică, a fost afectată puternic de criza economică mondială.

Deputaţii au numit de asemenea alţi membri ai Guvernului. Între aceştia, actualul ambasador al Ucrainei în Rusia, Kostiantin Grişcenko, reputat prooccidental, a redevenit ministru de Externe al Ucrainei, post pe care l-a ocupat în perioada 2003-2005.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici