Partidele de opoziţie din R.Moldova vor participa pe liste separate la alegerile anticipate

Cele trei partide parlamentare de opoziţie din Republica Moldova vor participa pe liste separate la alegerile anticipate, liste care rămân "neschimbate", scrie Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică de luni.

28 afișări
Imaginea articolului Partidele de opoziţie din R.Moldova vor participa pe liste separate la alegerile anticipate

Partidele de opoziţie din R.Moldova vor participa pe liste separate la alegerile anticipate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderii celor trei partide parlamentare de opoziţie, Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN), au anunţat luni, într-o conferinţă comună, că se vor prezenta în alegerile anticipate pe liste separate, dar că vor acţiona împreună pentru învingerea comuniştilor, pe care-i acuză că au adus ţara "în pragul unui dezastru, inclusiv social".

Potrivit liderului liberalilor, Mihai Ghimpu, această necesitate este dictată de dorinţa alegătorilor, dar şi de considerentul că în acest caz opoziţia parlamentară va avea câte trei reprezentanţi în comisiile electorale din teritoriu, astfel fiind posibilă monitorizarea numărării buletinelor de vot. Un alt motiv al prezentării separate este "perioada scurtă de timp pentru ajustarea unei liste comune".

Vlad Filat, preşedintele liberal-democraţilor, a precizat că, deşi nu se vor afla pe o listă comună, cele trei partide parlamentare vor avea o acţiune comună cu privire la monitorizarea corectă a campaniei electorale şi a procesului de vot. El a spus, de asemenea, că cele trei formaţiuni nu vor admite atacuri reciproce.

Serafim Urechean, preşedintele AMN, a declarat că "eforturile vor fi comune" şi că cele trei partide "au foarte mult de lucru" în condiţiile în care componenţa birourilor electorale din teritoriu va fi modificată, cele trei partide urmând să aibă fiecare câte un reprezentant în aceste structuri electorale.

El a lăsat să se înţeleagă că Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat din Moldova şi Alianţa Moldova Noastră ar fi participat împreună la alegeri în cazul în care nu erau interzise blocurile electorale, dar în aceste condiţii ele nu au timp pentru a se reorganiza.

Cei trei au anunţat, de asemenea, că listele electorale ale partidelor pe care le reprezintă rămân "neschimbate". Urechean a precizat, totodată, că Veaceslav Platon va figura în continuare pe lista electorală a AMN şi că acesta va fi reprezentantul minorităţilor naţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici