Partidul ungar de guvernământ mobilizează diaspora înaintea alegerilor legislative din 2014

Premierul Viktor Orban a cerut, miercuri, diasporei maghiare să îşi exercite dreptul nou-dobândit de a vota la alegerile naţionale de anul viitor, în speranţa că acest lucru îl va ajuta să obţină victoria.

142 afișări
Imaginea articolului Partidul ungar de guvernământ mobilizează diaspora înaintea alegerilor legislative din 2014

Viktor Orban (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Câteva milioane de etnici maghiari trăiesc în ţările învecinate precum România, Serbia sau Ucraina. Folosindu-se de o schimbare a legii privind cetăţenia, propusă de partidul conservator Fidesz al lui Orban, aproximativ 500.000 de membri ai diasporei şi-au depus dosarele pentru a obţine cetăţenie ungară, ceea ce le oferă dreptul de a se înregistra şi de a participa la alegeri, inclusiv la cele parlamentare din aprilie sau mai 2014, relatează site-ul EurActiv.com.

"Aş vrea să vă rog să cereţi şi să încurajaţi diaspora ungară să voteze şi să găsească o cale ... de a se înregistra şi a participa la viitoarele alegeri din Ungaria", le-a spus Orban reprezentanţilor diasporei în cadrul unei întâlniri în Parlament.

"Este de datoria noastră comună să nu irosim toate aceste achiziţii şi oportunităţi pe care le-am creat pentru naţiunea ungară cu o muncă grea şi asiduă în ultimii trei ani (de guvernare Fidesz)", a adăugat Orban.

"Contez pe sprijinul vostru aşa cum şi voi puteţi conta pe sprijinul Guvernului ungar şi al meu personal", a continuat el.

Datele Biroului Electoral Naţional din Ungaria arată că aproximativ 50.000 de persoane din diaspora s-au înregistrat până în prezent pentru a vota la alegerile din 2014. Înregistrările se pot face şi online.

Acest număr este nesemnificativ comparativ cu cei opt milioane de alegători din Ungaria, dar mulţi dintre ei sunt indecişi şi unii analişti politici cred că diaspora ar putea juca un rol semnificativ în acest context.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici