Pată solară gigantică, vizibilă de pe Marte, ameninţă cu furtuni solare ce ar putea distruge civilizaţia umană

  • NASA a descoperit o pată solară masivă, care ar putea elibera erupţii solare puternice în următoarea săptămână.
  • Pată solară face parte dintr-un ciclu solar, care va dura până în 2030 şi va influenţa clima spaţială şi terestră.
  • Imaginile transmise de telescopul spaţial al NASA arată că pată solară este atât de mare încât poate fi văzută chiar şi de pe Marte, la o distanţă enormă faţă de soare.
2299 afișări
Imaginea articolului Pată solară gigantică, vizibilă de pe Marte, ameninţă cu furtuni solare ce ar putea distruge civilizaţia umană

NASA

NASA a descoperit o pată solară atât de mare încât poate fi văzută de pe Marte, care ar putea elibera furtuni solare care să perturbe reţelele electrice ale Pământului săptămâna viitoare. 

Imaginile au fost surprinse chiar de roverul marţian Perseverance, între zilele 17-20 august 2023, în timp ce explora craterul Jezero de pe Marte. 

Petele solare sunt zone întunecate pe suprafaţa soarelui, unde câmpul magnetic este mai puternic decât în ​​jur. Acest lucru împiedică fluxul normal de energie termică de la interiorul soarelui spre exterior, ceea ce face ca zona să fie mai rece şi mai întunecată decât restul suprafeţei.

Petele solare pot fi sursa unor fenomene spectaculoase, cum ar fi erupţiile solare şi ejectările de masă coronală (CME), care sunt explozii masive de plasmă şi particule încărcate electric care se îndreaptă spre spaţiu, raportează Spaceweather

Aceste evenimente pot afecta clima spaţială şi pot avea impact asupra sateliţilor, comunicaţiilor radio şi reţelelor electrice de pe Pământ, potrivit Daily Mail

NASA monitorizează în mod constant activitatea solară cu ajutorul telescopului spaţial Solar Dynamics Observatory (SDO), care transmite imagini în timp real ale soarelui. 

Pată solară face parte dintr-un nou ciclu solar, numit Ciclul Solar 25, care a început în decembrie 2019 şi va dura aproximativ 11 ani. Ciclul solar este perioada în care activitatea solară creşte şi scade, determinând variaţii ale numărului şi dimensiunii petelor solare. Se aşteaptă ca Ciclul Solar 25 să atingă maximul său în jurul anului 2025, poate chiar în 2024. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici