Patru membri ai unui grup media, arestaţi în Etiopia

Autoritatea regională etiopiană a arestat patru membri ai unui grup media, anunţă Reuters.

305 afișări
Imaginea articolului Patru membri ai unui grup media, arestaţi în Etiopia

Patru membri ai unui grup media, arestaţi în Etiopia

Autorităţile din regiunea nordică Amhara din Etiopia au arestat patru angajaţi ai unui organ de presă online cu sediul în SUA. Despre alţi doi angajaţi nu se ştie unde se află, au anunţat duminică reprezentanţii grupului media.

Joi, alţi cinci jurnalişti de la o companie media din Amhara au fost arestaţi.

„Avem patru angajaţi confirmaţi care sunt în închisoare şi doi necunoscuţi. Dintre cei patru, este un editor cu normă întreagă, altul este în curs de angajare pentru postul de editor. Mai sunt un reporter cu normă întreagă şi un responsabil de resurse umane şi finanţe", a declarat duminică conducerea Nisir International Broadcasting, într-un mesaj pentru Reuters.

Nisir a precizat că trei dintre angajaţi au fost arestaţi joi, iar doi dintre ei se află în arest în capitala regională Bahir Dar. Cel de-al treilea angajat şi un al patrulea care a fost arestat vineri se află în oraşul Gayint, la aproximativ 160 km de Bahir Dar, a precizat conducerea Nisir.

Gizachew Muluneh, purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale Amhara, şi purtătorul de cuvânt al guvernului, Legesse Tulu, nu au comentat acuzaţiile

Nisir se autointitulează o agenţie de presă online imparţială şi independentă care se concentrează pe ştirile din Etiopia, acordând o atenţie deosebită regiunii Amhara. Aceasta nu a oferit un motiv pentru arestări.

Amhara este a doua cea mai populată regiune din Etiopia şi o circumscripţie electorală cheie pentru prim-ministrul Abiy Ahmed. Însă, recent, unii lideri din Amhara, care anterior au susţinut guvernul său, au criticat public modul în care acesta a gestionat războiul cu regiunea vecină Tigray.

Forţele Amhara şi miliţia Fano au sprijinit trupele federale ale lui Abiy împotriva forţelor rebele din nordul Tigray atunci când au izbucnit luptele în această regiune în 2020.

Criticii spun că Abiy, care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace după ce a preluat funcţia de reformator în 2018, reprimă disidenţa în jurul Etiopiei. El se apără şi spune că garantează stabilitatea şi ordinea publică în naţiunea multietnică.

Într-un alt caz, Solomon Shumiye, un prezentator de talk-show cu sediul în Addis Abeba, a fost arestat vineri. Solomon a criticat guvernul şi războiul din Tigray.

Arestările se adaugă celor ale unui general proeminent care îl critică pe Abiy şi ale unor activişti de etnie Amhara din ultima săptămână.

Comisia etiopiană pentru drepturile omului, numită de stat, a declarat duminică într-o declaraţie că „arestările recente nu respectă principiile de bază ale drepturilor omului şi sunt nepotrivite".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici